'We zijn het zat'

Vuurwerkbommen en hakenkruizen: joods gezin al bijna 20 jaar geterroriseerd

25 oktober 2019 22:06 Aangepast: 26 oktober 2019 11:44
Wouter Schmidt voor zijn huis Beeld © Wouter Schmidt

Het joodse gezin Schmidt uit Hippolytushoef in Noord-Holland wordt al bijna twintig jaar geterroriseerd. Deze week werd er een zware vuurwerkbom naar hun huis gegooid. "We lijden hier al sinds 2000 onder, ik ben radeloos", vertelt de vader. "We hebben al zo vaak aangifte gedaan, maar het gaat maar door."

Hakenkruizen. Joodse scheldwoorden. Rotjes in de brievenbus. Vuurwerkbommen voor de deur. En vele, vele Hitlergroeten. Al bijna 20 jaar wordt het joodse gezin Schmidt uit Hippolytushoef geterroriseerd door een groep jongeren uit het dorp.

'Wel drie incidenten per week'

Deze week was het weer raak. "Mijn zoon hoorde dinsdagnacht dat er iets in de brievenbus werd gelegd. Een rotje. Daarna ging er een zware vuurwerkbom af. De schade is groot: het hele kozijn is kapot en het raam vloog eruit door de enorme klap ", zegt vader Wouter Schmidt. "We zijn enorm geschrokken."

Naar het huis van het gezin werd een vuurwerkbom gegooid. Naar het huis van het gezin werd een vuurwerkbom gegooid.

Het gezin woont er met vijf kinderen. ''Het eerste incident was in 2000. Toen begon het nog vrij onschuldig; er werd met laserlampen in ons huis geschenen", zegt de vader. 

Door de jaren heen wisselde het aantal incidenten. "Soms waren er wel drie incidenten per week. Dan was het weer een lange periode stil. Maar elke keer als we dachten dat het dan eindelijk over zou zijn, gebeurde er weer wat", vervolgt de vader. 

Talloze aangiftes

Hakenkruizen, scheldpartijen, boomstammen door het raam en zelfs een ijsblok. "We hebben talloze keren aangifte gedaan. Uren en uren heb ik op politiebureaus gezeten. Op een gegeven moment doe je niet meer aangifte van alles. Je bent er zo klaar mee."

Door de jaren heen zijn er wel een paar jongeren opgepakt. "We hebben een keer een briefje gehad van een jongen die naar HALT moest: 'Ik moet mijn excuses maken', stond erop."

Het hele raam vloog eruit door de vuurwerkbom. Het hele raam vloog eruit door de vuurwerkbom.

De politie ziet de incidenten volgens Schmidt los van elkaar. Onbegrijpelijk, vindt hij. "Eigenlijk gebeurt er bijna niets door de politie. We zijn murw geslagen. We hebben ons huis al jaren geleden te koop gezet, maar we krijgen het niet verkocht. We zoeken nu de media op om ons verhaal te doen. Ik ben er zo ontzettend klaar mee. Hoeveel erger kan het nog worden?"

Volgens Schmidt verandert de groep die het gezin terroriseert regelmatig. In omvang of samenstelling. "Dan komt er weer een jongere bij of gaat er weer iemand weg. Ze zijn in de leeftijd van 20 en 30 jaar en komen hier uit de buurt."

Psychisch lijden

De vader zegt dat zijn vijf kinderen er psychisch onder lijden. "Eén van mijn kinderen komt nauwelijks meer buiten. Mijn kinderen zijn ontzettend angstig geworden. We slapen na zo'n incident slecht. We hebben een keer acht dagen beveiliging gehad. Maar ja, na acht dagen begon het terroriseren weer."

Een buurman heeft eens één van hen gefilmd met zijn telefoon. Maar omdat hij op de openbare weg had gefilmd, kon het Openbaar Ministerie er niets mee. Moedeloos word je ervan."

het huis is zwaar beschadigd. het huis is zwaar beschadigd.

Politie: onderzoek gestart 

De politie bevestigt de aangiftes. "Er is een aangifte gedaan omdat er in de nacht van dinsdag op woensdag vuurwerk is gegooid. Er zijn bij ons meerdere incidenten rondom dit gezin bekend. Dit jaar alleen al hebben we drie meldingen van het gezin gekregen", zegt een politiewoordvoerder.   

De politie zegt onderzoek te doen. "We gaan ervan uit dat het om jeugd uit het dorp gaat. Het is een joods gezin, maar voor ons is het onduidelijk waarom dit gebeurt."

Volgens vader Schmidt is het helder: "Hakenkruizen met de naam van mijn kind erop. Scheldpartijen en Hitlergroeten. Het lijkt me toch heel helder dat dit Jodenhaat is." Bezorgde bewoners uit de buurt hebben inmiddels 200 euro beschikbaar gesteld voor de gouden tip die naar de daders leidt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore