Nederland

Zandvoort wil weer bocht afsnijden om GP mogelijk te maken

25 oktober 2019 19:47 Aangepast: 25 oktober 2019 21:50
Op circuit Zandvoort wordt gewerkt aan de hoofdtribune. Beeld © ANP

De gemeente Zandvoort blijft druk met het zoeken naar manieren om hoe dan ook de Formule 1-race op het circuit door te kunnen laten gaan. Vandaag sleepte het circuit een belangrijke milieuvergunning binnen, maar het volgende probleem dient zich alweer aan: de aanleg van een toegangsweg naar het circuit. De vergunningsprocedure daarvoor duurt een half jaar. En dus werd er iets verzonnen.

De toegangsweg is hard nodig om al het verwachte verkeer te kunnen aan- en afvoeren tijdens het weekend van de Formule 1-race, die op 3 mei verreden moet worden in de kustplaats. Maar voor het aanleggen van die weg is wel een omgevingsvergunning nodig.

Procedure duurt half jaar

De normale procedure voor zo'n vergunning duurt acht weken, maar omdat de weg in strijd is met het bestemmingsplan geldt dat de uitgebreide procedure moet worden gevolgd. Die uitgebreide procedure kost 26 weken, een half jaar dus. En als die moet worden gevolgd zit het circuit met de gebakken peren.

Want dat zou betekenen dat er pas eind april kan worden gebouwd aan de weg, terwijl die er begin mei al moet liggen. Het college van B&W concludeert dan ook dat die tijd 'simpelweg te kort' is.

Achterdeurtje

Dat de uitgebreide procedure in dit geval moet worden gevolgd is vastgelegd in de wet en het college kan niet zelf besluiten om daarvan af te wijken. Maar er is een achterdeurtje en het bestuur van de gemeente hoopt dat de gemeenteraad bereid is om die open te zetten.

Het college vraagt aan de gemeenteraad om het project aan te wijzen als 'categorie van gevallen waarin een verklaring van geen bedenkingen niet is vereist'. Als de gemeenteraad dat doet, zegt het in feite dat die zware procedure helemaal niet nodig is en dat de zaak kan worden afgedaan met de korte procedure van acht weken.

Argumenten

Volgens het college zou dat voor de rechtsbeschermingsmogelijkheden niets uitmaken. Er kan nog steeds bezwaar worden gemaakt door belanghebbenden, zij het een stuk korter.

In de brief geeft het college ook een opsomming van argumenten ten faveure van het voorstel. Het eerste argument: het levert tijdswinst op. Nummer twee: die tijdswinst is noodzakelijk. Pas daarna komen argumenten als dat de weg de veiligheid ten goede zou komen en dat de afwijking van het bestemmingsplan maar klein is.

Milieuvergunning is binnen

Vandaag was er ook uitgesproken goed nieuws te melden voor het circuit en de Formule 1-ambities. De provincie Noord-Holland heeft een cruciale vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming afgegeven waarmee het circuit toestemming heeft gekregen voor ingrijpende bouwwerkzaamheden.

In die vergunning geeft de provincie aan dat de voorgestelde bouwwerkzaamheden voldoen aan de strenge regels voor stikstofuitstoot.

Over de verlening van allerlei vergunningen rond de verbouwing van het circuit is een hoop te doen. Eerder deze week uitten natuur- en milieuorganisaties al forse kritiek op de provincie, omdat die toestond dat er met veel werkzaamheden al was begonnen, voordat de vergunning officieel waren verleend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore