Boerenprotest

Honderden trekkers bij provinciehuis Brabant, centrum Den Bosch geblokkeerd

25 oktober 2019 12:26 Aangepast: 25 oktober 2019 14:05
Beeld © RTL Nieuws / Jildou van Opzeeland

Honderden betogende boeren met trekkers hebben zich bij het provinciehuis in Den Bosch verzameld. Door de drukte is het bijna niet meer mogelijk om met de auto het centrum van Den Bosch binnen te komen. Ook op de wegen rond de stad is het druk.

Volgens een woordvoerder van landbouworganisatie ZLTO gaat het om ongeveer 2000 Brabantse boeren. Hij laat weten dat ze ongeveer 700 voertuigen hebben meegenomen. Een aantal boeren is nog altijd op weg naar het provinciehuis.

De protesten begonnen afgelopen maandag met hun protesten tegen het stikstofbeleid en andere eisen die aan agrariërs worden gesteld.

 

Boer Mari boos over milieumaatregelen: 'Veel bedrijven gaan stoppen'

De provincie wil dat boeren nieuwe roosters aanschaffen, maar dat kost de boeren veel geld.

Vergadering over stallen

Elke dag verzamelden zich rond de honderd boeren bij het Brabantse bestuurscentrum, waarbij ze hun trekkers naast de ingang van het provinciehuis parkeerden. De protesten hadden steeds een publieksvriendelijk karakter.

De laatste dag van het protest is tegen de achtergrond van een debat van Provinciale Staten, dat vanmiddag wordt gehouden. Op de agenda staat een interim-omgevingsverordening, met daarin afspraken rond veehouderijen en hun stalsystemen.

De brede coalitie van CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks is verdeeld door de opstelling van het CDA. Milieumaatregelen dwingen boeren om uiterlijk 1 april 2020 vergunningen aan te vragen voor aanpassingen in hun stallen. Het CDA acht die deadline onhaalbaar. D66, GroenLinks en PvdA vinden uitstel onaanvaardbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ludieke actie: boeren Noord-Holland sluiten zich aan bij Friesland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore