Drama in Dover

19 jaar geleden lagen 58 doden in een Nederlandse truck: 'Ik heb stil zitten huilen'

25 oktober 2019 07:04 Aangepast: 25 oktober 2019 15:58
28 juni 2000: de vrachtwagen van Nederlander Perry W. met daarin 60 Chinese vluchtelingen, komt aan in Dover. Beeld © EPA

Het beeld van de vrachtwagen vol met Chinese lichamen bij Londen doet terugdenken aan een ander gruwelijk drama. Op 18 juni 2000 opende de Britse douane bij Dover de truck van een Nederlandse chauffeur. Tussen de lading tomaten: 58 dode mensen uit China.

"Ja... Het kwam allemaal terug. Ik heb even stilletjes zitten huilen." Augusta Pearson-Liesens heeft bij meer dan twintig zaken over mensensmokkel opgetreden als tolk. Begin deze eeuw was ze ook de tolk van Perry W. Deze Nederlandse chauffeur wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 58 Chinezen die hij in zijn vrachtwagen vervoerde. In 2001 kreeg hij van een Britse rechter veertien jaar cel.

De gebeurtenissen van toen hebben Augusta diep geraakt. Ook nu nog heeft ze het er moeilijk mee. De zaak uit 2000 was het zwaarst van alle zaken die ze heeft moeten doen, vertelt ze aan de telefoon vanuit Engeland. De beelden én de houding van de Nederlander – het staat allemaal op haar netvlies gebrand. "Ik ben zes jaar geleden gestopt met tolken. Ik kan al die ellende allemaal niet meer zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle 39 doden in truck Engeland waren Chinezen

Als tolk leef je vaak dicht op de huid van verdachten. Verdachten die soms zware criminelen blijken te zijn. Augusta leefde negen maanden lang aan de zijde van Perry W. Ze sprak zijn taal, vertaalde zijn woorden. Maar ze heeft de Nederlander nooit begrepen.

Onbekommerd een hapje eten

18 juni 2000. Een Nederlandse vrachtwagen rijdt bij Zeebrugge met een lading tomaten de veerboot op. Het is een warme dag geweest. 's Avonds is het nog 28 graden. De Nederlandse chauffeur, Perry W. uit Capelle aan den IJssel, moet volgens de rechter hebben geweten dat er in zijn vrachtwagen zestig Chinezen zaten. Toch gaat hij op de ferry onbekommerd een hapje eten en een film kijken.

De zestig Chinezen gaan ondertussen door een hel. Het koelsysteem van de truck werkt niet. En daarbij: iemand, waarschijnlijk Perry W., heeft het ventilatieluikje gesloten. De vluchtelingen happen naar adem en roepen om hulp. Niemand die ze hoort.

Pas als de vrachtwagen in Dover wordt gecontroleerd, worden ze ontdekt. Slechts twee zijn nog in leven, de rest is dood. De douaniers zien 58 lijken. De twee Chinezen die nog in leven zijn zullen later belangrijke getuigen zijn in de strafzaak tegen de Nederlandse chauffeur. Er is ook belangrijk DNA-bewijs.

'Oh my dear God'

Nu, 19 jaar later, is er weinig veranderd, constateert Augusta. "Mijn eerste reactie was: Oh my dear God, not again."

Ze vond het moeilijk om het nieuws te horen. Ze wilde het eigenlijk niet weten. "Ik kreeg er rillingen van over mijn lichaam. Ik had tranen in mijn ogen. Als je je inbeeldt wat die mensen in die vrachtwagen hebben moeten doorstaan... Hoe zouden ze zich hebben gevoeld? Wat zouden hun laatste gedachten zijn geweest?"

De truck waarin de vijftig Chinezen zaten, in Dover. De truck waarin de vijftig Chinezen zaten, in Dover.

Augusta ziet veel gelijkenissen met het drama in 2000. Ook toen zaten de vluchtelingen in een koelwagen. En ook toen kwamen ze uit het Belgische Zeebrugge. "Of er snakeheads bij betrokken zijn, zoals toen, dat weten we nog niet." 

Beloofde land

Snakeheads, of slangenkoppen. Zo worden Chinese mensensmokkelaars genoemd. Chinese vluchtelingen betalen hun een vermogen. Ze brengen hen naar het beloofde land: Engeland. Maar daar aangekomen wacht een vreselijk leven, weet Augusta. Want de slangenkoppen eisen opnieuw geld, en zetten de migranten aan het werk. Illegaal. Hun hele leven lang.

"Het zijn vreselijke mensen, die smokkelaars. Het zijn eigenlijk geen mensen. Ook geen dieren, ze zijn veel minder dan dieren. Ze doen het alleen voor het geld."

Wat Augusta het meest is bijgebleven al die jaren? "Het gezicht van één van die mannen die het had overleefd. Dat kreeg ik niet meer uit mijn hoofd. Telkens als ik mijn ogen sluit, zie ik hem weer voor me. Het is ongelooflijk om te beschrijven. Je kon het leed zien in die man. Hij had pijn. Dat zag je in zijn ogen. Dat zag je aan zijn mond. Zijn lippen trilden. Hij bleef maar bibberen."

'Waarom hoorde niemand ons?'

De wanhoop van de twee overlevenden moet ondraaglijk zijn geweest in de truck. Terwijl om hen heen de mensen stierven, bleven ze om hulp roepen. "Ik zie die twee Chinezen nog staan in de rechtszaal", zegt Augusta. "Die hebben zó veel angst gehad. 'Waarom hoorde niemand ons schreeuwen, waarom hoorde niemand ons kloppen? Wij zijn toch ook mensen?' Hij bleef dat maar zeggen in de rechtszaal", herinnert Augusta zich.

En de Nederlandse vrachtwagenchauffeur? Gevoelloos, zo kwam deze Perry W., op haar over. "Totaal gevoelloos. Je zag bij hem nooit angst of blijdschap. Helemaal niets. Gewoon geen reactie. Terwijl er zestig Chinezen in zijn vrachtwagen lagen te sterven, is hij rustig een maaltijd gaan eten op de boot. Want zo is het gegaan."

Toen controleurs de vrachtwagen openden vol Chinese lijken, was Perry met een hond van de douane aan het spelen. Later zag hij hoe de douaniers van ellende moesten braken. "Dat vertelde hij mij later in de cel. Hij zei het lachend."

Perry W. is inmiddels op vrije voeten. Twee jaar geleden was hij nog even in het nieuws vanwege een illegale sigarettenhandel - hij kreeg van de rechter een taakstraf opgelegd.

De vrachtwagen van de Nederlander Perry W. in Dover. De vrachtwagen van de Nederlander Perry W. in Dover.

'Je moet je werk doen'

Wat dit alles met Augusta doet? "Je moet je werk doen. Je hoopt dat je zelf nooit zoiets meemaakt. Toen dacht ik nog: als de waarheid bovenkomt, dan zal het niet meer gebeuren. Maar het gebeurt nog steeds. Er is helaas niet veel veranderd."

De waarheid moet bekend worden, zegt Augusta ten slotte. "Mensen in China moeten weten dat ze hier geen fantastisch leven tegemoet gaan. Als ze aankomen in Engeland moeten ze zich de rest van hun leven schuilhouden. Ze leiden de rest van hun leven een slavenbestaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore