Ga naar de inhoud
19,6 graden

Weer een record: warmste 24 oktober ooit gemeten in De Bilt

Mensen genieten van een mooie herfstdag in de Drunense duinen (archieffoto) Beeld © ANP

Heb jij ook zo genoten van het zachte weer vandaag? In De Bilt is vandaag de warmste 24 oktober ooit gemeten. Het kwik liep in de loop van de middag op tot 19,6 graden. Het is de veertiende keer dit jaar dat er een warmterecord sneuvelt.

Dat meldt Buienradar. Het vorige warmterecord van 19,4 graden op deze dag (sinds het begin van de metingen in 1901) dateert van 1995.

Maastricht

Het weerrecord in De Bilt geldt als een officieel record. Als buiten die officiële waarneming van het KNMI elders nog een hogere temperatuur wordt gemeten, dan wordt gesproken van een landelijk record.

Dat is dit jaar niet gebroken: het landelijk warmterecord op 24 oktober, gemeten over alle weerstations van het KNMI, stamt uit 1971. Dat werd vastgesteld in Maastricht en blijft staan op 21,8 graden.

Veel warmterecords

Het warmterecord van vandaag is het veertiende warmterecord van dit jaar. Daar tegenover staat slechts één kouderecord. Dat was op 6 oktober. Gemiddeld komt het per jaar in De Bilt tot acht datum-warmterecords en één datum-kouderecord.

Philippe Schambergen van Buienradar zegt daarover: "Zonder klimaatverandering hadden we elk jaar ongeveer evenveel warmte- als kouderecords moeten hebben, maar de laatste jaren hebben we steeds meer warmterecords dan kouderecords."

Dat is duidelijk te zien in onderstaande grafiek met het aantal dagrecords per jaar:

Ook de komende jaren zullen er volgens Schambergen waarschijnlijk veel meer warmterecords sneuvelen. 

Hoe
Lees ook:
Hoe mooi was de zomer in jouw gemeente? 'Tot 10 graden verschil op een warme dag'