Nieuwe protesten

Ludieke actie: boeren Noord-Holland sluiten zich aan bij Friesland

25 oktober 2019 06:00 Aangepast: 25 oktober 2019 06:06
Boerenprotest op het Malieveld in Den Haag Beeld © ANP

Vanwege de opschorting van stikstofmaatregelen in Friesland willen boeren uit Noord-Holland 'aansluiting' bij die provincie. Op de Afsluitdijk zal vanmiddag als ludieke actie de voorlopige overdracht van Noord-Holland naar Friesland worden ondertekend. Ook in Brabant willen boeren vandaag weer veel actievoeren.

Rob Smit is één van de initiatiefnemers van de actie op de Afsluitdijk. "Boeren in Noord-Holland willen dat ook hier de stikstofmaatregelen worden opgeschort, net als in Friesland. Noord-Holland heeft een Randstedelijk provinciebestuur dat geen binding heeft met boeren, en die luisteren dus ook niet naar ze. Omdat we willen dat het provinciebestuur het gaat bespreken zijn we een petitie begonnen: 'Noord-Holland wordt Friesland-West'. Bij 5000 handtekeningen moeten ze het op de agenda zetten."

Overdragen aan Friesland

De actievoerders proberen extra aandacht te krijgen voor de petitie. Ze hebben 5000 handtekeningen nodig, er zijn er al een paar duizend binnen. Eén van de methodes is het uitdelen van Friese vlaggen, waarmee mensen kunnen aangeven dat ze bij Friesland willen horen.

"De vlaggen zijn nu op, dus komen boeren uit Friesland ons nieuwe vlaggen overhandigen. Dat gebeurt halverwege de Afsluitdijk, tussen Friesland en Noord-Holland in. Dan tekenen we ook de 'voorlopige overdracht' van Noord-Holland aan Friesland."

Smit zegt geen verkeersoverlast te willen veroorzaken. "We rijden vanaf elke provincie met zo'n 30 trekkers en halverwege treffen we elkaar bij het pompstation. Rond een uur of 14.00 is het allemaal weer voorbij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De boeren zijn boos. Maar is dat terecht?

Honderden trekkers in Brabant

In Noord-Brabant wordt vandaag ook actiegevoerd door boeren. Dat is het sluitstuk van vijf dagen protesteren voor het Brabantse provinciehuis, waar zich dagelijks tientallen boeren met trekkers verzamelden. Vandaag is het grote sluitstuk, als het provinciebestuur vergadert over nieuwe regels voor de bouw van uitstootvrije stallen.

Er komen volgens de organisatoren honderden boeren naar het provinciehuis. Zij willen meer duidelijkheid over de nieuwe regels en meer tijd voor de vergunningen. "Het gaat over het veehouderijakkoord waarin als einddatum 2028 staat voor het verbouwd of gebouwd hebben van stallen die aan nieuwe emissie-eisen voldoen", zegt één van de organisatoren van het protest, Jan van Leire van het ZLTO.

Eisen nog niet duidelijk

"Die datum is vervroegd naar 2022, dus zes jaar eerder. Die termijn gaan we niet halen, dan betekent dat wij ergens begin 2020 de vergunningen moeten aanvragen. Maar dat kan helemaal niet, omdat er nog geen landelijk stikstofbeleid is en de eisen voor de emissie nog niet duidelijk zijn. Kortom: je kunt geen vergunning aanvragen voor iets wat nog niet bestaat."

Boerenprovincie nummer 1

Noord-Brabant is de provincie met de meeste boeren: 9.651 van in totaal 53.919 boeren in Nederland. De provincie herbergt ook ongeveer de helft van het aantal varkens die we in Nederland hebben: bijna 6 miljoen van de ruim 12 miljoen varkens staan in Brabantse stallen.

Van de bijna 4 miljoen runderen in Nederland bevinden zich er ruim 600.000 in Brabant. Van de bijna 97 miljoen kippen in Nederland leven er bijna 25 miljoen in Brabant.

Bron: CBS statline

De boeren zijn boos. Maar is dat terecht?

Ze leggen het halve land lam met hun acties, vooral gericht tegen de strengere stikstofregels. Maar is hun woede op zijn plaats?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore