Ga naar de inhoud
Rechtszaak vergismoord

NOS-journalist Robert Bas gegijzeld door rechtbank Rotterdam

Beeld © ANP

NOS-verslaggever Robert Bas is door de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam in gijzeling genomen. Hij zit vast omdat hij niet bereid is als getuige vragen te beantwoorden in een lopende strafzaak, meldt de NOS.

De zaak gaat over de vergismoord op ggz-directeur Rob Zweekhorst, die in 2014 werd doodgeschoten in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs. Gesprekken over deze zaak tussen een bron en journalist Bas zijn afgeluisterd door justitie en toegevoegd aan het strafdossier, bleek eerder dit jaar. "Naar aanleiding van de opgenomen gesprekken werd Bas donderdag, op verzoek van de advocaat van de verdachte van de vergismoord, als getuige gehoord in deze strafzaak." 

Geen inhoudelijke antwoorden

De journalist heeft tijdens dat verhoor om principiële en juridische redenen bij alle vragen een beroep gedaan op zijn journalistieke verschoningsrecht en geen inhoudelijke antwoorden gegeven. De rechtbank bevestigde deze gang van zaken en gaf aan dat de rechter-commissaris eind juni heeft beslist dat er in dit geval (gedeeltelijk) geen verschoningsrecht is.

Man
Lees ook
Man vast voor vier jaar oude 'vergismoord' op ggz-directeur

De rechtbank gijzelt Bas nu met als doel dat hij nu wel gaat praten en antwoorden zal geven op de vragen die de rechtbank heeft. "Je kan het een dwangmiddel noemen", legt een woordvoerder van de rechtbank uit.

Morgen zitting

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam oordeelt morgen om 13.30 uur of Bas langer gegijzeld blijft. Dat meldt de rechtbank via Twitter.

'Aanval op persvrijheid' 

De NOS is 'buitengewoon geschokt' en spreekt van 'een aanval op de persvrijheid in Nederland'. Journalistenvakbond NVJ is 'verbijsterd' en noemt de beslissing van de rechtbank 'onbegrijpelijk en in hoge mate absurd'.

"Dit geeft een heel slecht signaal aan zowel journalisten als hun bronnen", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. Hij noemt het schadelijk voor Nederland. "Er moet zo snel mogelijk beroep worden aangetekend tegen dit besluit."