Ga naar de inhoud
In biografie

Oud-minister Opstelten in biografie: 'Ik zat fout in bonnetjesaffaire'

Oud-minister Opstelten Beeld © ANP

Vandaag verschijnt er een biografie van oud-minister Ivo Opstelten, waarin hij toegeeft dat hij met de bonnetjesaffaire een 'reeks blunders' beging. Dat vond ook zijn vrouw: "Nou Stelten, dat was wel ongeveer het stomste wat je zeggen kon."

Dat schrijft het AD. Oud-minister Opstelten raakte in 2014 in opspraak nadat hij verkeerde informatie gaf over een deal die Fred Teeven had gemaakt met crimineel Cees H.

Waarom
Lees ook:
Waarom sloot Teeven deal met drugscrimineel?

Onvindbaar bonnetje

Fred Teeven was destijds officier van justitie en beloofde Cees H. na zijn strafzaak een deel van zijn criminele vermogen terug te geven. Toen Opstelten daarover om opheldering werd gevraagd, kon hij die niet geven. Dat kwam omdat de documenten ('het bonnetje') onvindbaar waren. Nieuwsuur onthulde later dat die bewijzen er nog wel degelijk waren. 

Als gevolg daarvan trad niet alleen Opstelten af, maar stapten ook Fred Teeven en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie op.

Oud-minister
Lees ook:
Oud-minister Opstelten weer op campagne

Fouten gemaakt

In de biografie 'Opstelten, een leven in het openbaar bestuur', die vandaag verschijnt, blikt hij terug op die periode. Opstelten erkent dat hij fouten maakte, door de adviezen van ambtenaren niet op te volgen en niet genoeg moeite te doen om het beruchte bonnetje te vinden.

Tijdens een Kamerdebat gaf Opstelten een compleet verkeerde schatting van het bedrag dat gemoeid was met de deal. "Het was improvisatie. Ik wist de precieze bedragen helemaal niet en dat had ik gewoon tot in den treure moeten herhalen", schrijft Opstelten in de biografie. 

Kwestie van vertrouwen

"In plaats daarvan ging ik de burgemeester spelen. Ik probeerde de boel te bezweren met het mantra dat het dit bedrag ongeveer moest zijn. Toen heb ik ook nog gezegd dat het een kwestie van vertrouwen was."

Ook zijn vrouw Mariëtte vond het een stomme actie, schrijft de oud-minister in de biografie. "Nou Stelten, dat was wel ongeveer het stomste wat je zeggen kon."

Reconstructie:
Lees ook:
Reconstructie: Opstelten was kansloos, Teeven ging zelf