Nu ook mannen

'OM wil meer Nederlandse Syriëgangers terughalen en berechten'

23 oktober 2019 23:26 Aangepast: 23 oktober 2019 23:31
Een moeder met een kind in het al-Hol kamp. Beeld © AFP

De lijst van Nederlandse Syriëgangers die het Openbaar Ministerie (OM) wil terughalen en berechten is in de afgelopen maanden drie keer zo lang geworden. Dat schrijft het NRC. Het OM heeft inmiddels 29 verzoeken tot repatriëring gedaan, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de krant.

Eerder dit jaar ging het nog om tien verzoeken. Daarbij ging het in alle gevallen om vrouwen die van terroristische misdrijven worden verdacht. Op de nieuwe lijst waar de krant over schrijft, staan ook mannen. Ze worden allemaal verdacht van terrorisme en staan internationaal gesignaleerd.

Verblijven nu nog in kampen in Syrië

Het gaat om Nederlanders die verblijven in kampen of gevangenissen in het noorden van Syrië en hebben aangegeven dat ze in de Nederlandse rechtbank aanwezig willen zijn als het over hun berechting gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Syriëgangers dagen Staat om af te dwingen dat ze opgehaald worden uit kampen

Het kabinet wil Syriëgangers niet terughalen, maar juist hun nationaliteit afpakken en in Irak laten berechten. Het OM keerde zich intern al eerder tegen dit beleid door geen informatie aan te dragen die de minister nodig heeft voor het afpakken van de nationaliteit van Syriëgangers.

Kort geding

Vorige week werd duidelijk dat de groep vrouwelijke Syriëgangers de Nederlandse staat via een kort geding wil dwingen dat zij en hun kinderen worden opgehaald uit de kampen in Syrië. 

90 kinderen in Syrië

Volgens de inlichtingendienst AIVD verblijven nog vijftien Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en negentig kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie.

De Kinderombudsman pleit al langer voor het terughalen van alle Nederlandse kinderen uit Syrische kampen. De Raad voor de Kinderbescherming is zich al lang aan het voorbereiden op de terugkeer van IS-kinderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore