Engelenhaar

Gigantisch spinnenweb in Zeeuws Cadzand: 'Het is een spektakel'

23 oktober 2019 22:03 Aangepast: 24 oktober 2019 18:19
Anneke Jansens maakte deze foto van een prachtig natuurverschijnsel in Cadzand. Beeld © Anneke Jansens

Anneke Jansens wist even niet wat ze zag toen ze langs een weiland in het Zeeuwse Cadzand reed. Het hele veld ligt sinds gisteren bedekt met een gigantisch spinnenweb. "Het is echt spectaculair."

Anneke was zo onder de indruk toen ze het zag, dat ze naar huis reed om haar fototoestel op te halen. "Door de dauw zijn het prachtige foto's geworden. De draden hebben een enorme lengte en er liggen meerdere grasvelden vol mee. Het is een spektakel."

Nog een foto van Anneke Jansens Nog een foto van Anneke Jansens

Engelenhaar

Het natuurverschijnsel is wel vaker te zien in Nederland en wordt door sommigen ook wel engelenhaar genoemd. Onderzoeker Robb Bennet uit Canada vertelde eerder aan National Geographic dat het 'zeer, zeer kleine spinnetjes' zijn die het mooie plaatje veroorzaken.

De spinnetjes kruipen in deze periode van het jaar namelijk naar het hoogste punt in het weiland. Dat kan soms een struik of een hek zijn, of in het geval van Cadzand het hoogste puntje van de grasspriet bijvoorbeeld.

Omgekeerde parachute-effect

Op het punt dat ze zo hoog zitten, gooien de beestje hun spinrag uit en door de wind worden ze vervolgens meegenomen. "Het is het omgekeerde parachute-effect", zei Bennet.

De spinnen vallen dus niet langzaam naar beneden door de wind, maar worden juist door de wind omhoog meegenomen. Hierdoor ontstaan de enorme draden en webben over het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bijzonder natuurverschijnsel in Utrecht: IJshaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore