Ga naar de inhoud
SP-plan uitgerekend

CPB: SP-plan ziektekosten gunstig voor huishoudens met inkomen tot 86.000 euro

Archieffoto. Beeld © ANP

Schaf de ziektekostenpremie, het eigen risico en de zorgtoeslag af en betaal de ziektekosten uit de schatkist, uit de belastingopbrengsten. Dat voorstel van de SP blijkt voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 86.000 euro bruto per jaar goed uit te pakken. Dat heeft het Centraal Planbureau berekend.

Nu heeft iedereen een verplichte ziektekostenverzekering bij een zorgverzekeraar. De premie voor het basispakket bedraagt zo’n 110 euro per maand per volwassene.

Lage inkomens krijgen compensatie voor de kosten via de zorgtoeslag, maar voor iedereen geldt het eigen risico van 385 euro per jaar.

Kan veel eerlijker

De SP wil dat allemaal afschaffen. SP-Kamerlid Maarten Hijink licht toe: "Je ziet nu dat de zorgkosten worden opgebracht door mensen die dat moeilijk kunnen betalen en het kan dus veel eerlijker."

Want de SP wil de zorgkosten uit de belastingopbrengsten betalen. Dan betalen automatisch de hoogste inkomens meer dan mensen die minder verdienen. Het SP-plan zou voor de laagste inkomens een koopkrachtverbetering van 3,5 procent betekenen.

Gunstiger

Maar zelfs huishoudens die gezamenlijk ruim 86.000 euro verdienen gaan er nog bijna 2 procent op vooruit.

Hijink: "Dat laat maar zien hoe oneerlijk het op dit moment ingericht is, en als je dat via de belastingen eerlijker doet, voor het overgrote deel van de Nederlanders, driekwart, veel gunstiger is."

De kans dat het plan van de SP ook werkelijkheid wordt is klein. Het is een opstapje naar een Nationaal Zorgfonds. Daarvoor pleit de SP al sinds de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het is echter niet gelukt er een meerderheid voor te vinden. 

De doorrekening van het Centraal Plan Bureau maakt dat partijen als CDA en VVD wel met goede argumenten moeten komen om het af te wijzen. Zij pleiten namelijk voor verbetering van de positie van de middeninkomens. En die gaan er door het SP-plan flink in koopkracht op vooruit.

Helft
Lees ook:
Helft bedrijven heeft moeite met ziektekosten