Ga naar de inhoud
Gevaarlijk voor parkeergarage

Tractoren te zwaar voor Malieveld: vanaf nu geldt een verbod

Honderden tractoren op het Malieveld in Den Haag. Beeld © Peter van der Struijs

Bij boerenprotesten reden er honderden trekkers op het Malieveld. Maar als het aan de gemeente Den Haag ligt, gebeurt dit niet nog een keer. Onder dit veld zit namelijk een parkeergarage, het dek van die garage mag maar beperkt worden belast.

De gemeente Den Haag staat daarom niet meer toe dat er tractoren en andere zware voertuigen op komen.

Te voet mag wel

In overleg met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Malieveld, heeft de gemeente besloten het terrein nog wel beschikbaar te houden voor grote groepen demonstranten. Voorwaarde is wel dat die actievoerders te voet komen. Op die manier is er ruimte voor enkele tienduizenden personen.

Boeren
Lees ook:
Boeren willen zelf schade op Malieveld herstellen

Ook is het toegestaan een podium in te richten en voorzieningen te treffen voor catering en toiletbezoek. Als organisatoren van een actie hun boodschap willen onderstrepen met de aanwezigheid van zware voertuigen, dan kunnen die worden opgesteld op de Boorlaan. Dat is de verharde weg ten noordwesten van het Malieveld.

Boerenprotest

De gemeente deed onderzoek naar de gevolgen van de aanwezigheid van zware voertuigen op het Malieveld naar aanleiding van het boerenprotest op 1 oktober. Op het veld stond toen een groot aantal zware landbouwvoertuigen. Daardoor ontstond schade aan de grasmat en kwamen er vragen over de mate waarin de ondergrondse parkeergarage bestand was tegen de belasting.

Uit het onderzoek blijkt dat zware voertuigen niet op het dek van de parkeergarage kunnen staan zonder risico op beschadigingen en ongelukken.

Nederlandse Veteranendag

Een woordvoerster van de gemeente Den Haag laat weten dat er 'op bepaalde momenten' in het jaar nog wel een beperkt aantal zware voertuigen op het Malieveld mag worden neergezet. Daarbij gaat het onder meer om de Nederlandse Veteranendag en de kermis. De voertuigen mogen dan op aanwijzing van gemeente en/of politie op een stukje van het Malieveld staan waar geen risico is op schade.