Ga naar de inhoud
Honderd taalcoaches voor ambtenaren

'Taalbrigade moet ambtelijke taal begrijpelijk maken'

Staatssecretaris Raymond Knops (archieffoto) Beeld © Olaf Kraak / ANP

Een brigade van honderd taalexperts gaat het land intrekken om ambtelijke taal begrijpelijker te maken. De taalcoaches gaan ambtenaren helpen om duidelijker te schrijven.

Het kabinet trekt 3 miljoen euro uit voor de nieuwe taalbrigade. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn, meldt het AD.

"Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die vandaag de aftrap geeft voor het project.

'Hoop ellende besparen'

Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders begrijpen overheidsbrieven niet altijd, maar durven niet te vragen wat er precies wordt bedoeld volgens Knops.

"Vervolgens komen ze in problemen, bijvoorbeeld doordat ze een belastingaanslag niet betalen. Door duidelijker te communiceren, kan de overheid een hoop ellende besparen."

Onbegrijpelijke functieomschrijving

Staatssecretaris Knops ondervond de noodzaak van de actie zelf afgelopen week. Er verscheen een vacature bij zijn eigen ministerie voor de functie van 'Raakvlakmanager Strategische Beheerorganisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet'.

"Wij moeten laten zien dat het ons menens is met het doel om duidelijker te communiceren’’, zegt Knops. Van het geld worden de taalcoaches betaald en komt er een 'hulppakket' voor overheidsinstanties.