'Transformatiewoningen'

Veel nieuwe woningen in oude kantoren, scholen en winkels

23 oktober 2019 02:00 Aangepast: 23 oktober 2019 07:38
Een leegstaand kantoorpand. Transformatie voorkomt leegstand en verloedering. (Archieffoto) Beeld © Lex van Lieshout / ANP

Liefst 13.000 van de meer dan 79.000 nieuwe woningen die er in 2018 bij kwamen zijn gebouwd in oude kantoorgebouwen, voormalige ziekenhuizen en andere gebouwen. Dat zijn bijna tweemaal zoveel 'transformatiewoningen' als in 2017.

Het zijn vooral kleinere woningen met een oppervlak tot 50 vierkante meter, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ruim een kwart van de woningen had een oppervlakte van tussen de 50 en 75 vierkante meter. De bewoners zijn doorgaans jong en alleenstaand.

Vooral Amsterdam, Den Haag en Eindhoven hadden dergelijke transformaties. In Amsterdam zijn er sinds 2012 meer dan 6000 nieuwe woningen gebouwd in gebouwen die daarvoor ergens anders voor werden gebruikt. In zowel Den Haag als Eindhoven zijn er in die periode meer dan 4000 transformatiewoningen bijgekomen.

Kantoorpanden

Bijna de helft van de transformatiewoningen zijn in voormalige kantoorpanden gebouwd. Maar ook gebouwen die voorheen een maatschappelijk doel dienden worden vaak gebruikt, zoals ziekenhuizen, scholen en sportclubs. Verder gaat het onder meer om oude winkels en fabriekspanden.

Transformatie is vaak sneller en goedkoper dan nieuwbouw. Bovendien voorkomt het leegstand en verloedering. Toch blijft vooral de nieuwbouw belangrijk voor de aanwas aan nieuwe woningen. Vorig jaar kwamen er bijna 67.000 nieuw gebouwde woningen bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdam gaat nog hoger bouwen, tot een plafond van 250 meter

Doel gehaald

Omdat er vorig jaar in totaal 79.585 nieuwe woningen zijn gebouwd, is het doel gehaald om 75.000 nieuwe woningen te realiseren, zegt het ministerie. Dat is ook voor de komende jaren de bedoeling.

Dit jaar komen er zeker 75.000 woningen bij. Vanaf volgend jaar zijn extra inspanningen nodig om de bouwproductie hoog te houden. Het kabinet trekt 2 miljard euro uit om de woningmarkt aan te jagen en de bouw op peil te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurprijzen vrije sector stijgen vooral in middelgrote steden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore