Nederland op 7

Lonely Planet ondanks sociale media nog steeds invloedrijk: 'Reisbijbel voor velen'

22 oktober 2019 16:07 Aangepast: 22 oktober 2019 16:17
Toeristen tussen de tulpen voor het Rijksmuseum Beeld © ANP

Nederland en Aruba zijn de landen waar je naartoe moet volgend jaar als je de Lonely Planet moet geloven. Maar moet je de reisgids wel geloven? "De Lonely Planet is een autoriteit in een maatschappij waar mensen worden gebombardeerd met informatie."

Vandaag is Lonely Planet’s 'top 10 landen om in 2020 te bezoeken' bekend gemaakt. Een lijst die de Lonely Planet elk jaar uitbrengt en waar de vakantieparels van volgend jaar in staan. Dit jaar staat Aruba op vier en Nederland op zeven in dit prestigieuze rijtje.

Social media 

De eerste Lonely Planet werd uitgebracht in 1973. De gids is sindsdien een van de meest toonaangevende reisgidsen ter wereld. "Als je in de Lonely Planet stond dan hoorde je er wel bij", zegt geograaf en universitair docent Egbert van der Zee.

Toch brokkelde de status van het 'blauwe boekje' vijf jaar geleden wat af. "Het effect van social media is de afgelopen jaren steeds groter geworden in de toeristische sector. Met de komst van bloggers en vloggers en de groei van Tripadvisor zijn er meer concurrenten op de markt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland in top 10 van landen die je moet bezoeken, volgens Lonely Planet

Ondanks de concurrentie is de Lonely Planet weer begonnen aan een opmars ziet Van der Zee. "Social media is belangrijker geworden, maar mensen twijfelen wel aan wat daar op staat. Het wordt weer steeds vaker als reclame gezien en er is gewoon een te groot aanbod voor veel mensen. De Lonely Planet wordt nog steeds als autoriteit beschouwd en wordt niet zo snel in verband gebracht met reclame. Het is de reisbijbel voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien."

Kip- en- eiverhaal 

Of er nog steeds sprake is van het 'Lonely Planet-effect' vindt Van der Zee lastig om te zeggen. Het Lonely Planet-effect ontstond jaren geleden toen bepaalde plekken in de wereld populairder werden nadat ze in de Lonely Planet hadden gestaan.

"Het is nu een beetje als het kip-en-eiverhaal. Zijn de plekken zo populair geworden door de Lonely Planet of waren ze al populair en is de Lonely Planet er daarom over gaan schrijven? Voor beide valt iets te zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verborgen parel' Friesland op plek 3 in lijst Lonely Planet

Tegenwoordig wordt de lijst vaker gebaseerd op evenementen die op de planning staan. Denk daarbij aan Friesland vorig jaar. Leeuwarden was toen de culturele hoofdstad van Europa en stond mede daardoor op nummer drie in de lijst.

Voor iedere reiziger

"Dit jaar staat Nederland in de lijst omdat 75-jaar vrijheid gevierd wordt en het Eurovisie Songfestival in Rotterdam georganiseerd wordt", zegt Linda Ismaili van de Lonely Planet. "Als dat niet op de planning stond, had Nederland waarschijnlijk niet in de top 10 gestaan." 

Waar de Lonely Planet vroeger echt voor de backpackers gemaakt werd, behoort nu iedere reiziger tot de doelgroep, waardoor ook een land als Nederland een prominente plek op de lijst kan hebben. "Het is voor mensen die voor die evenementen naar Nederland komen en nog wat dagen over hebben om het land te ontdekken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore