Ga naar de inhoud
Op jacht naar limiet

Atlete verkoopt huis om aan Spelen mee te doen: 'Sport is soms hard'

Andrea Deelstra werd zeven keer Nederlands kampioen. Beeld © ANP

Om volgend jaar aan de Olympische Spelen te kunnen meedoen, wil marathonloper Andrea Deelstra (34) alles opgeven. Ze heeft zelfs haar huis te koop gezet om niet in de financiële problemen te raken. "Ik wil niet zielig doen, ik heb dit over voor mijn grootste passie."

Ze woonde er twee jaar met heel veel plezier. Maar toch staat sinds gisteren haar appartement aan de Ruys de Beerenbroucklaan in Apeldoorn op Funda.  Vraagprijs: 117.500 euro. "Maar ik hoop natuurlijk dat ik er meer voor krijg", zegt Deelstra. "Mijn buren hebben laatst ook meer gekregen voor hun huis. En ik wil wel van ze winnen."

Niet voor de lol

De reden dat ze haar huis verkoopt, is minder grappig. Het is nodig omdat ze haar passie wil uitvoeren. Haar grootste wens op dit moment: meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar. 

De atlete is zeven keer Nederlands kampioen, ze loopt een marathon in 2.26.46. Daarmee staat ze vierde in de ranglijst van snelste vrouwen van ons land. "Mijn leven staat in het teken van de sport. Ik doe dit al sinds mijn elfde", zegt ze.  Als je ergens goed in bent, moet je ervoor gaan, vindt ze. 

Dat betekent 24 uur per dag zeven dagen per week met je sport bezig zijn. "Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit mag doen. De sport geeft me zoveel. Je ziet ook veel van de wereld."

Omgaan met tegenslagen

Maar sport is ook afzien, leren omgaan met tegenslagen. Ze kent het klappen van de zweep. Begin deze maand wilde ze zich tijdens de marathon van Berlijn kwalificeren voor de Spelen, maar dat ging verkeerd. Ze kreeg tijdens de wedstrijd een blessure. "Achteraf bleek dat er een zenuw klem zat. Daardoor heb ik de wedstrijd eigenlijk op één been gelopen."

Wonder boven wonder haalde ze wel de finish in Berlijn. "Maar ik kwam drie minuten tekort. Ik wist me daardoor niet te kwalificeren voor de Spelen. Uit de gegevens bleek achteraf dat ik door de blessure slechts voor 70 procent kon presteren."

Nieuwe poging

Dikke pech, maar ze legt zich er niet bij neer. Eind deze winter gaat ze een nieuwe poging doen. "Ik ben goed herstellende en voel dat ik het in me heb en de goede tijd kan lopen."

Maar daarvoor is wel geld nodig. Doordat ze zich nog niet gekwalificeerd heeft, loopt ze de zogeheten A-status van sportkoepel NOC*NSF mis. Om ervoor te zorgen dat een sporter zonder financiële zorgen zijn sport kan beoefenen, kan die in aanmerking komen voor de A-status.

Dat ze die nu is misgelopen, heeft ernstige gevolgen voor de atlete. Het scheelt haar duizenden euro's, zegt Andrea. "De sport is mijn fulltime baan. Ik moet er ook van kunnen rondkomen. En trainingen kosten geld. Ik heb wel wat sponsors, maar het is niet genoeg."

Wat is de A-status?

Sporters moeten aan een limiet voldoen om aanspraak te kunnen maken op een aantal voorzieningen. Zo krijgt de sporter een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud. Hoeveel dat is, verschilt per leeftijd: een sporter van 19 jaar krijgt maximaal 873 euro per maand. Sporters ouder dan 27 jaar krijgen 2.443 euro bruto per maand. Ook komen sporters in aanmerking voor onder andere vergoedingen voor onkosten, een lease-auto of ov-kaart, en juridisch of financieel advies. 

bron: NOC*NSF

Is dat niet hard en oneerlijk? "Ik wil niet gefrustreerd overkomen. Dat heeft ook geen zin. Ik kijk liever naar wat wél mogelijk is. Ik wil gewoon niet in financiële problemen raken. Daarom heb ik besloten mijn huis te koop te zetten." Of ze er lang over heeft nagedacht? "Nee. Ik heb het met mijn vriend overlegd, en toen heb ik het gedaan."

Creatieve manier

Met de winst wil ze haar sport dus bekostigen, én een chaletje terugkopen. "Dat ga ik dan verhuren als ik op training ben in het buitenland. Ik denk altijd in oplossingen en dit vind ik een leuke en creatieve manier om mijn sport te bekostigen."

Ze vertrouwt erop dat ze haar sportieve doel kan najagen. "Tot nu toe is het altijd op zijn pootjes terechtgekomen. En als back-up heb ik altijd mijn lieve vriend en familie."

Eliud
Lees ook:
Eliud Kipchoge doet het onvoorstelbare en loopt marathon in minder dan twee uur