Ga naar de inhoud
GGD waarschuwt voor risico's

Biomassa-installatie houdt Otto iedere nacht uit zijn slaap

Otto ervaart overlast van de biomassa-installatie Beeld © Eigen foto

Het kabinet moet volgens de GGD meer rekening houden met de effecten die windturbines, warmtepompen en biomassacentrales hebben op de gezondheid. Otto Schröder uit Winschoten kan er over meepraten. Hij woont pal naast een biomassa-installatie en doet 's nachts geen oog dicht.

Hoe hij geslapen heeft? "Nou, niet goed. Ik werd wakker met geïrriteerde ogen en luchtwegen", zegt Schröder. Op dertig meter van zijn huis staat de uitlaat van de biomassa-installatie van het plaatselijke openbare zwembad. Bedoeld om het zwembad op een milieuvriendelijke manier van warmte te voorzien.

Fijnstof in de slaapkamer 

"Ik heb hem de hele nacht geroken. Dat is voor mij de dagelijkse praktijk: ik ben er dag en nacht mee bezig, vooral als de wind uit het zuidwesten komt." Volgens Schröder hebben meer mensen in zijn straat er last van. "Ze hebben allemaal te maken met fijnstof." 

Het advies van de GGD om gezondheidsrisico's mee te laten wegen in de klimaatmaatregelen, ziet Schröder als steun in de rug. "Want door de overheid voel ik niet begrepen." 

GGD's
Lees ook:
GGD's waarschuwen voor gezondheidsrisico's klimaatbeleid kabinet

Co Hermans uit Swifterbant werkte vier jaar lang aan windmolens en weet welk effect dat kan hebben op de gezondheid. "Het continu zien draaien, dat heeft echt gevolgen voor de concentratie. Het geeft ook een flikkering in het licht." 

Slapeloosheid

Het dorp van Hermans maakt zich op voor de komst van nieuwe windturbines. "Tot wel 248 meter hoog, aan de rand van het dorp." Hij vindt dat onbegrijpelijk. "Dat laagfrequente geluid kunnen mensen tot op wel zes kilometer horen. Zelfs de huisarts zegt dat slapeloosheid een bekend probleem is hierbij. Of mensen kunnen last van hun hart krijgen door de pulsegeluiden van de turbines." 

Hermans is niet tegen windturbines, maar wil ze wel verder op afstand hebben van zijn dorp. "In de polder heeft niemand er last van."

Of de turbines er gaan komen, is nog onzeker. De hoogste bestuursrechter van het land, de Raad van State, buigt zich daar nu over.