Ga naar de inhoud
Geluidsoverlast warmtepomp

GGD's waarschuwen voor gezondheidsrisico's klimaatbeleid kabinet

Een kind loopt langs windmolens aan het IJsselmeer. Beeld © ANP

Om aan de duurzaamheidsplannen van het kabinet te voldoen wordt de komende jaren flink geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie. Maar dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid, laat een aantal GGD's weten.

Het kabinet zet vol in op windmolens, zonnepanelen en biomassa. Maar tien regionale GGD's zetten daar zo hun vraagtekens bij. Zij vragen minister Eric Wiebes in een brief naar de risico's te kijken. 

Geluidshinder windmolens

Zo hebben omwonenden van windmolenparken last van geluidshinder, en is het volgens de GGD's onduidelijk wat de invloed van biomassa-installaties is op de gezondheid.

"De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt", zegt Arthur van Iersel van de overkoepelende GGD in het AD. "We weten niet precies hoe groot de uitstoot is, en waar die neerslaat."

Toch
Lees meer
Toch klimaatdoelen halen? Zo kan het kabinet razendsnel CO2 verminderen

Herrie van warmtepompen

Ook naar het duurzaam maken van huizen, waarbij cv-ketels worden vervangen door warmtepompen, moet volgens de GGD's nog eens worden gekeken. Die pompen maken flink wat geluid, en ook dat kan tot gezondheidsklachten leiden.

De GGD's zijn overigens niet faliekant tegen de klimaatmaatregelen van het kabinet. Zo staan ze pal achter het beleid om het verkeer schoner te maken.

Zó halen we de klimaatdoelen wel

03:41
Ondanks alle klimaattoppen en -wetten zijn de resultaten er nog niet naar. De CO2-uitstoot was nog nooit zo hoog als dit jaar. Sanne Boswinkel doet een voorstel hoe wel resultaat gehaald kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore