Wapenstok en pepperspray

Boa's bewapenen? 'Het is een bittere noodzaak'

21 oktober 2019 18:06 Aangepast: 21 oktober 2019 18:16
Jeroen en Redouan zijn beide buitengewoon opsporingsambtenaar

Jeroen en Redouan zijn buitengewoon opsporingsambtenaar, maar beiden op een andere manier. Wel zijn ze allebei groot voorstander van het gebruik van een wapenstok en pepperspray. "Het gaat om het gevoel van veiligheid."

De bonden pleiten er al langer voor om meer boa’s te laten beschikken over bijvoorbeeld een wapenstok en pepperspray. Nu is daar bijna een akkoord over tussen de bonden en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er wordt nog besproken welke boa's precies uitgerust worden met verdedigingsmiddelen.

Lastige en verwarde mensen

Redouan is sinds tweeënhalf jaar buitengewoon opsporingsambtenaar in Amsterdam. Hij is voorstander van de zogenoemde verdedigingsmiddelen. Hij heeft zijn verbale kwaliteiten en is daarnaast vooralsnog alleen 'bewapend' met handboeien.

"Wij hebben regelmatig te maken met lastige en verwarde mensen", zegt Redouan. "De pepperspray zouden we kunnen gebruiken om iemand die gewelddadig is voor een aantal seconden uit te schakelen. De wapenstok is om mensen die zich ermee bemoeien op afstand te houden."

Wat is een boa?

Een boa is een ambtenaar die - net als de politie - strafbare feiten opspoort. Maar de boa doet dat op een speciaal terrein, en in dienst van bijvoorbeeld de gemeente of openbaar vervoersbedrijven. Een heel breed begrip dus.

Het gaat onder andere om leerplichtambtenaren, mensen die voedsel keuren, of boswachters. Daarnaast heb je de handhavers op straat en in het openbaar vervoer. Er zijn zo'n 23.700 boa's in Nederland. Sommigen daarvan mogen op dit moment al wel een wapen bij zich dragen, zoals een wapenstok. Maar de meesten nog niet.

De tendens was lange tijd dat de politie er was om de openbare orde te bewaken en de boa’s om de leefbaarheid te vergroten. Redouan vraagt zich af waar dan de grens ligt.

Gevoel van veiligheid

"Op het moment dat je te maken hebt met een verward persoon die helemaal uit zijn dak gaat, moeten wij dan wachten met ingrijpen tot de politie er is? Met handboeien kom je op dat moment niet ver, dat is alleen een transportmiddel."

Voor boa’s is het gevoel van veiligheid de belangrijkste reden om een wapenstok en pepperspray toe te willen voegen aan hun riem.

Redouan is boa in Amsterdam Redouan is boa in Amsterdam

"Ik heb weleens meegemaakt dat ik met een collega werd omsingeld door een groep jongeren, nadat we naar de gegevens van een van de jongeren hadden gevraagd. Op dat moment voelde ik me niet veilig. We wisten ons eruit te praten en liepen terug naar de auto. Maar wij horen niet weg te lopen in zo’n situatie, wij zijn niet alleen maar 'de handhavertjes'. Dit soort voorbeelden hoor ik vaker van collega's."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie vindt het toch goed als boa's bewapend worden

Een kleine groep boa's heeft al een wapenstok en pepperspray. Jeroen Buunen is een van hen. Hij is boswachter in natuurgebied Springendal in Drenthe.

De-escalerend effect

De reden dat hij wel beschikt over verdedigingsmiddelen is omdat hij in natuur- en buitengebieden werkt. "Als wij ondersteuning nodig hebben van de politie, moeten we soms een half uur wachten", zegt Buunen. "Dat betekent dat je in een risicovolle situatie kunt belanden."

Buunen en zijn collega's zijn getraind in het gebruik van deze verdedigingsmiddelen. "Als boa's merken we dat het een de-escalerend effect heeft. Mensen reageren minder agressief zodra je ze ergens op aanspreekt." 

Jeroen Buunen is boa in natuurgebied Springendal in Drenthe Jeroen Buunen is boa in natuurgebied Springendal in Drenthe

Buunen vindt het goed dat hij de wapens heeft, maar had ze liever niet gehad. "Het is de bittere noodzaak. De maatschappij verhardt en de criminaliteit verplaatst zich naar de buitengebieden. Denk daarbij aan de drugscriminaliteit. Deze middelen geven vooral een veilig gevoel. De tegenpartij ziet ook wat ik aan mijn riem heb en denkt dan ook: ik hou me maar even gedeisd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's Amsterdam zijn het zat: 'Het is wachten op de eerste dode'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore