Duizenden euro's buitgemaakt

Nieuwe babbeltruc: 'verpleegkundigen' prikken bloed terwijl ze geld stelen

21 oktober 2019 17:16 Aangepast: 23 maart 2020 17:40
Beeld © Getty Images

De politie in Utrecht waarschuwt bejaarden voor een bizarre nieuwe babbeltruc: dieven doen zich voor als verpleegkundigen en stelen geld terwijl ze bloed prikken.

De politie weet nog niet of het gaat om verpleegkundigen die op afspraak komen, of om mensen die willekeurig langskomen. Wel weten ze dat er in ieder geval bij twee mensen bloed is geprikt, zoals bij een diabetestest, en ondertussen geld en/of een pinpas is gestolen.

In totaal is er ruim 360 euro en één pinpas meegenomen. Later is er met de pinpas voor bijna 2600 euro gepind, op twee verschillende momenten. De bejaarden worden ook medisch onderzocht of ze fysieke schade hebben opgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw (91) omgekomen bij uit de hand gelopen babbeltruc: 'En dat voor sieraden'

Getuigen

Op dit moment zijn de daders vooral actief in de Utrechtse wijk Overvecht en de politie kan niet uitsluiten dat ze weer toeslaan. Daarom roepen ze getuigen op om zich te melden. Ook mensen die iets verdachts hebben gezien, of mogelijk camerabeelden hebben van de daders wordt gevraagd om contact op te nemen.

Bejaarden zelf moeten vooral op hun hoede zijn, zegt de politie. "Als jij niet in een cyclus zit waarbij regelmatig bloed wordt afgenomen, check het dan bij een officiële instantie als iemand aan de deur komt", zegt een woordvoerder. "En bij enige twijfel meteen de politie bellen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore