Yoga en roeimachine

Dit plaatste de vader van het ondergedoken gezin Ruinerwold allemaal op internet

21 oktober 2019 14:12 Aangepast: 22 oktober 2019 09:02
Beeld uit een video die de vader op Facebook zette. Beeld © Facebook

De vader van het ondergedoken gezin in Ruinerwold was zeer actief op internet. Zo deelde Gerrit Jan van D. allerlei informatie over zijn religieuze gedachtegoed, maar hij deelde ook foto's en video's op Facebook over zijn yoga-oefeningen en zijn zelfgemaakte roeimachine en schoenen.

Vanuit zijn boerderij in Ruinerwold postte Gerrit Jan van D. jarenlang bijna dagelijks allerlei artikelen en foto's. Hij had drie Facebookpagina's en postte onder de schuilnaam John Eagles.  

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat hij elementen uit meerdere religies gebruikte voor zijn levensovertuiging en daar duizenden artikelen over schreef.

Niet over zijn kinderen

Gerrit Jan van D. had weinig interactie met mensen die reageerden onder zijn verhalen op Facebook. Opvallend is dat hij niets vermeldt over zijn kinderen waarmee hij jarenlang in afzondering in de afgelegen boerderij woonde.

Vandaag wordt hij voorgeleid bij de rechter-commissaris. De 67-jarige vader wordt verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving van zijn zes kinderen, witwassen en ‘het benadelen van de gezondheid van anderen'. 

Een van de profielfoto's van 'John Eagles.' Een van de profielfoto's van 'John Eagles.'

Yoga-oefeningen

Een van zijn Facebookpagina's, Divine Body Practice, staat vol met video's over 'goddelijke lichamelijk oefeningen'. "Je werkt continu zodat je lichaam op optimale niveaus blijft functioneren", schrijft hij onder een van de yoga-video's.

"Dat is de grondgedachte van de fysieke activiteit. Dit verbetert de kwaliteit van het leven en maakt je gelukkig. En als je consistent bent, zal de esthetiek natuurlijk volgen", schrijft hij verder.

Een fragment uit een yoga-video. Een fragment uit een yoga-video.
De eigengemaakte schoenen. De eigengemaakte schoenen.

Persoonlijke informatie 

Ook deelt hij allerlei persoonlijke informatie op Facebook. Zo vermeldt hij dat hij psychologie heeft gestudeerd en muziekgeschiedenis. 

Zichtbaar trots is hij op zijn eigengemaakte kas waar hij groenten teelt om van te eten: "De winter is zacht, we eten nog steeds verse groenten elke dag", schrijft hij op een januaridag in 2014. Ook post hij regelmatig foto's van zijn katten. 

Eigen schoenen

Verder is hij zichtbaar trots op een eigen roeimachine die hij heeft ontworpen en deelt hij foto's van zijn eigengemaakte schoenen. "Lopen, is dat niet belangrijk in het leven? We hebben onze eerste stap gezet in het maken van dit paar mocassins, volgens ons eigen ontwerp." Hij vervolgt: "Verbetering is nog mogelijk."

Op zijn schoenen-post krijgt hij enkele reacties: ook van enkele Nederlanders. 

De kas waarvan hij zelf het design heeft gemaakt. De kas waarvan hij zelf het design heeft gemaakt.

Deskundige: kenmerken van psychose

Forensisch psycholoog Ernst Ameling keek met RTL Nieuws naar de uitingen van Gerrit Jan van D: 'Het lijkt erop dat hij kenmerken van een psychose vertoont.' 

'Hij is de leider van zijn gezinssekte, en die heeft daarmee een monopolie op de absolute waarheid. Hij wil controle en macht over de ander, en de kapstok waaraan hij dat ophangt, zijn in dit geval zijn ideeën over die spirituele oorlog en religie.'

Een van zijn katten. Een van zijn katten.

Tuintips

Op een andere Facebookpagina zet hij heel uitgebreid zijn 'tuintips' uiteen. Hij deelt allerlei informatie over het telen van eigen groenten.

Zo schrijft hij in de zomer van 2012 uitgebreid over zijn eigengemaakte compostthee: "Gisteren ben ik weer begonnen met het maken van compostthee. Ik heb dit al lang geleden gedaan, met een mix van effectieve micro-organismen als starter. Nu doe ik het met mijn eigen compost." 

Ook deelt hij allerlei foto's van zijn eigen gekweekte groente. 

Eigengemaakte compostthee Eigengemaakte compostthee

Spirituele blog

Daarnaast heeft hij een spirituele blog; een online-encyclopedie waarin hij zijn religie uiteen zet. Hij schrijft hier over bovennatuurlijke krachten en een onzichtbare spirituele oorlog tussen goede en kwade geesten. Op het blog staan honderden artikelen. 

Op de site staat: 'eagle rock biedt trainings-en studiecursussen over verschillende onderwerpen, gericht op het verbeteren van een wereld voor iedereen.'

En verder: "Sommige van deze cursussen zijn meer praktisch georiënteerd, zoals op het gebied van creatieve en nuttige ambachten. Anderen zijn gericht op het leren om een ​​completere persoon te zijn in de zin van je relatie tot God en anderen en je spirituele - en harmonieuze leven."

Oorlog tussen geesten

Naast het creëren van zijn eigen evangelie maakte de vader ook filmpjes waarin hij zijn visie op de wereld geeft.

In een video, gemaakt in 2006 en in handen van De Telegraaf, zegt de vader dat er een oorlog is tussen goede en kwade geesten:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van