Ondergedoken familie

Video vader Ruinerwold duikt op: 'We zijn in oorlog tussen geesten beland'

21 oktober 2019 07:56 Aangepast: 21 oktober 2019 10:53
De vader in de video. Beeld © Bron: Telegraaf

De vader van het gezin dat vorige week werd gevonden in het Drentse Ruinerwold geloofde in een oorlog tussen goede en kwade geesten. Dat blijkt uit een video die is opgedoken en door de Telegraaf online is gezet. Vandaag wordt Gerrit Jan van D. voorgeleid bij de rechter-commissaris.

De video in handen van de Telegraaf komt uit 2006 en meerdere bronnen hebben aan de krant bevestigd dat het inderdaad om de 67-jarige Gerrit Jan van D. gaat.

Geld, geluk en ziekte 

In het Engels bespreekt de man zaken als God, geld, geluk, gerechtigheid en ziekte. De film zou in zijn winkel voor houten meubelen en speelgoed in Zwartsluis zijn opgenomen.

De vader is te zien met een lange grijze baard en strak gekamd haar. Hij rookt een pijp. De man kondigt aan dat hij een boek of videoserie wil maken onder de titel 'Niets dan Gods ideaal'.  

De boerderij in Ruinerwold waar van D. en zijn kinderen woonden. De boerderij in Ruinerwold waar van D. en zijn kinderen woonden.

Woonde in afzondering

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Vorige week dinsdag kwam de zaak echt aan het rollen nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg schakelde die de politie in. 

De vader wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen. Vandaag hoort hij of hij langer vast blijft zitten. 

'In een grote oorlog beland';

In de video zegt de vader 'dat we in een grote oorlog zijn beland'. "Deze oorlog is voornamelijk spiritueel, en hoewel deze niet helemaal voorbij is, heeft God alsnog het einde en de overwinning aangekondigd van de strijd in de geestenwereld. Het eindoordeel in de geestenwereld."

Ook praat hij over geluk en het belang van familie. "Stel je voor dat je iets doet en je krijgt wat je wilt, maar het doet je ouders pijn en je broers en zussen misschien ook. Ellende die je over jezelf hebt uitgeroepen. Is dat geluk? Ben je dan blij? Ben je blij als ouder als je iets doet wat goed is voor jezelf maar wat je kinderen pijn doet?"

Pech en ongelukken zijn volgens hem geen toeval, maar het gevolg van ’verborgen oorzaken’.

''Kleine ruimtes'

In de boerderij in Ruinerwold verbleef het gezin in 'kleine, afsluitbare ruimtes'. Dat liet de politie eerder weten. Of ze ook daadwerkelijk opgesloten zaten, doet er niet eens zo toe, zei  hulpverlener Drenth Bruintjes eerder tegen RTL Nieuws.

"Mensen kunnen ook opgesloten zitten in hun hoofd."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader verborgen gezin Ruinerwold liet zich uitschrijven vanwege 'emigratie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore