Pepperspray en wapenstok

Politie vindt het toch goed als boa's bewapend worden

21 oktober 2019 06:03 Aangepast: 21 oktober 2019 11:16
Een politieagent en een boa (archiefbeeld). Beeld © ANP

De politie vindt het tóch goed dat buitengewone opsporingsambtenaren, ook wel boa's genoemd, wapens gaan dragen zoals pepperspray en eventueel een wapenstok. Dat meldt de Volkskrant.

Vorig jaar liet de politie nog weten daar absoluut geen voorstander van zijn.

Gezamenlijke verklaring

Volgens de Volkskrant zijn bijna een maand geleden de boa-bonden en de politie het onder leiding van Grapperhaus erover eens geworden dat boa's bij het uitoefenen van bepaalde taken bewapend moeten worden. Er zou nu een gezamenlijke verklaring liggen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat nog dit jaar een landelijke regeling voor de uitrusting en bewapening van boa's opstellen. 

Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond noemt het een 'doorbraak'.

Geweldsmonopolie

Dat de politie nu wel goedkeuring geeft, is opvallend. "Het geweldsmonopolie hoort bij de politie", zei korpschef Erik Akerboom vorig jaar nog. "Het is een onderscheidend criterium in de samenwerking met onze partners. Dat is een principieel standpunt waar wij aan hechten." Van dat standpunt wordt nu dus afgeweken.

Binnenkort volgt volgens de Volkskrant een nieuw overleg waarbij ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aanschuift. Dan wordt waarschijnlijk meer duidelijk hoe de boa's bewapend zullen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore