Volksziekte nummer 1

Wetenschappers: investeer meer in preventie van dementie

21 oktober 2019 01:55 Aangepast: 21 oktober 2019 07:47

Het kabinet moet fiks meer investeren in preventieve maatregelen tegen dementie, waaronder alzheimer, schrijven vooraanstaande dementiespecialisten in een ingezonden stuk in NRC. Dit kan volgens hen leiden tot een afname van 5000 nieuwe patiënten en een besparing tot wel 2 miljard euro per jaar.

In het Deltaplan Dementie wordt te weinig aandacht besteed aan het voorkomen van dementie, schrijven de specialisten in het stuk dat ondertekend is door tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen.

De auteurs hopen hiermee de aandacht te krijgen van Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) die volgende week zijn begroting voor 2020 zal verdedigen in de Tweede Kamer. 

Duurste ziekte

Dementie is de duurste ziekte in Nederland, schrijven de auteurs. Het neemt een flinke hap uit het budget van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

"Van de VWS-begroting gaat meer dan 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie." Deze kosten worden verwacht explosief toe te nemen omdat het aantal mensen met dementie in 2040 mogelijk verdubbelt tot meer dan een half miljoen.

Werk aan risicofactoren

Internationale wetenschappers menen echter dat 30 tot 40 procent van de dementiediagnoses is toe te schrijven aan risicofactoren die beïnvloed kunnen worden.

"Er is brede consensus dat het serieus oppakken van preventie in twaalf jaar leidt tot 20 procent minder nieuwe patiënten per jaar. Geprojecteerd op de Nederlandse situatie betekent dat met een voorzichtige schatting een afname van 5000 nieuwe patiënten per jaar en een besparing die op termijn kan oplopen tot 2 miljard euro per jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door zijn openheid is de dementie van Fred nog draaglijk

Voorlichting

Zaken die van invloed kunnen zijn op het voorkomen van dementie zijn onder meer lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, gezonde voeding en een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs en sociale interactie. 

Maar dit is nog te weinig bekend bij het grote publiek, de risicogroepen en de medische professionals, schrijven de auteurs.

Volksziekte nummer 1

Minister De Jonge werkt momenteel aan een nieuwe strategie om dementie aan te pakken. "Dementie is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Daarom moeten we meer investeren in onderzoek naar dementie. Daar hoort investeren in preventie ook bij", zegt de minister. 

VWS kondigde onlangs aan het onderzoeksbudget te verdubbelen van 8 naar 16 miljoen euro per jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campagne moet mensen helpen omgaan met reizigers met dementie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore