Vrees voor ontslagen

Ook bouwsector naar het Malieveld om stikstofnorm

20 oktober 2019 15:45 Aangepast: 29 oktober 2019 09:08
Archieffoto Beeld © ANP

Na de boeren gaat nu ook de bouwsector demonstreren tegen de stikstofaanpak. Op 30 oktober wil de actiegroep Grond in Verzet naar het Malieveld in Den Haag. "Het hele debat ging over de landbouw, maar de minister lijkt niet te beseffen hoe groot de nood is bij onze bedrijven", zeggen de initiatiefnemers op hun website.

Via Facebook hebben zich al 1300 mensen aangemeld voor de demonstratie. Nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten.

Ook PFAS-regels

Grondverzetbedrijven, aannemers, transporteurs en baggeraars hebben niet alleen last van de strengere aanpak van stikstofuitstoot, maar ook van de regels rond PFAS. Dat is een verzamelnaam voor duizenden schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Door de strengere milieuregels is het verplaatsen van grond door de aanwezigheid van PFAS aan banden gelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is PFAS het nieuwe stikstof? Dit stofje legt de bouw nog verder plat

"Wij hebben mensen thuis zitten, machines en vrachtauto's stilstaan en zien het werk steeds verder opdrogen. Dat vreet aan je, als je zo je bedrijf te gronde ziet gaan", zeggen de initiatiefnemers. Een van hen, Arnold Tuytel, zegt tegen RTL Nieuws dat er al 18.000 bouwprojecten stilliggen of niet in gang zijn gezet. Hij verwacht dat het volgend jaar nog gekker wordt.

Ontslagen

Tuytel verwacht niet dat er voor het eind van het jaar iets verandert. "En als dat zo is, dan kan ik u vertellen dat er meer dan 6000 à 7000 mensen ontslagen worden in de grond-, weg- en waterbouw. Er is werk genoeg in Nederland en op die manier raak je mensen kwijt die je later weer nodig hebt."

Brancheorganisaties als TLN en VNO-NCW dringen al enige tijd aan op duidelijkheid over de aanpak van stikstof en PFAS, zodat stilliggende bouw- en transportprojecten weer kunnen worden opgestart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore