Ga naar de inhoud
Meteorenregen

Deze week drie dagen op rij vallende sterren te zien

Een vallende ster bij de tv-toren in Markelo (archieffoto). Beeld © ANP

Als het weer een beetje meezit, kunnen we deze week drie nachten op rij vallende sterren zien. Vanaf morgen tot donderdag trekken de Orioniden over, een van de meest spectaculaire meteorenregens van het jaar.

De meeste vallende sterren zijn in de nacht van dinsdag op woensdag, zegt weerman Philippe Schambergen van Buienradar. Dan vallen er zo'n 20 tot 25 per uur. Rond middernacht is de kans dat je ze ziet het grootst, dan is de maan nog niet op en is het dus goed donker. Helaas is er dan ook kans op laaghangende bewolking en mist. "Die zijn allebei funest voor het zicht."

Weinig bewolking

Ook in de nachten eromheen, van maandag op dinsdag en van woensdag op donderdag, zijn de meteoren te zien. Vooral woensdagavond wordt er weinig bewolking verwacht. Wel ontstaat er later die nacht mist. Schambergen adviseert daarom rond 22.00 uur te kijken. "Dan hoef je ook minder lang op te blijven."

Wie de Orioniden wil zien, kan het best op een donkere plek gaan staan en in zuidelijke richting kijken. "Op ongeveer 55 graden. Dat is halverwege de grond (horizon) en het punt recht boven je hoofd." Daar is de Driekoningen te zien, de gordel van Orion: drie sterren op ongeveer dezelfde afstand van elkaar. Rond dat punt beginnen de vallende sterren.

Heb je hem toch gemist? Geen paniek: op zaterdag 14 december is er weer een meteorenregen waarbij ongeveer evenveel vallende sterren te zien zijn. Op zaterdag 4 januari zijn er zelfs 55 per uur te zien met het blote oog. "Al is het dan waarschijnlijk een stuk kouder, en dus minder aantrekkelijk om buiten te staan."

Wil je meer weten? Lees dan dit artikel van Buienradar.