Niet vrijwillig

Provincie kan boeren wél dwingen hun bedrijf te stoppen

18 oktober 2019 19:15 Aangepast: 18 oktober 2019 19:40
Het boerenprotest van afgelopen woensdag. Beeld © ANP

Provincies kunnen boeren wel degelijk dwingen te stoppen met hun bedrijf. Dat zei landbouwminister Carola Schouten bij de wekelijkse persconferentie waar ze premier Mark Rutte verving. Hoewel het kabinet uitgaat van vrijwilligheid bij boeren, kan elke provincie zelf een andere keuze maken.

Tijdens het stikstofdebat gisteravond bleek al dat de coalitiepartijen van opvatting verschillen over de mogelijkheid om boeren te dwingen te stoppen. Het gaat om boeren die te veel stikstof uitstoten in speciale beschermde natuurgebieden.

Vrijwillig

Het kabinet wil dat boeren vrijwillig kunnen besluiten hun bedrijf te stoppen, zonder dat ze daartoe worden gedwongen. Voor hen is er een uitkoopregeling. Maar de provincie kunnen daar lak aan hebben en boeren wel degelijk dwingen door onteigeningsprocedures in gang te zetten, zegt Schouten nu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oplossing in stikstofdebat is nog ver te zoeken

Volgens haar kan ze niet voorschrijven wat de provincies met hun eigen middelen doen. "Ik kan niet tegen provincies zeggen: u mag dat niet doen", zegt Schouten.

Schonere apparatuur

Het geld dat het kabinet beschikbaar stelt, hoeft overigens niet alleen naar het uitkopen van boeren te gaan. Het kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat boerderijen in of vlakbij zogenoemde Natura 2000 gebieden simpelweg minder stikstof uitstoten. Dat kan bijvoorbeeld met schonere apparatuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore