Protest

Boeren willen zelf schade op Malieveld herstellen

18 oktober 2019 15:23 Aangepast: 18 oktober 2019 15:30
De schade aan het Malieveld na het boerenprotest. Beeld © ANP

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij de Farmers Defence Force gemeld die het veld weer in orde willen maken. De actiegroep was nauw betrokken bij het protest. Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer.

Inzaaien

"We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt", zegt Van Keimpema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren veroorzaken 'aanzienlijke schade' in Den Haag

De boeren reden woensdag tijdens de grote protestactie met hun tractoren het Malieveld op. Het grasveld is volgens de beheerder op diverse plekken 'compleet kapotgereden' en aan de randen van het terrein, tussen de bomen, hebben tractoren diepe bandensporen getrokken. Ook is de bodem aangedrukt door de zware voertuigen.

Deur herstellen

Een bouwbedrijf uit het Friese Buitenpost heeft via Facebook aangeboden de vernielde deuren van het provinciehuis in Groningen kosteloos te herstellen. Kingma stelt zijn 'materiaal, mankracht, kennis en expertise' ter beschikking.

Zo hoopt het bedrijf de 'negativiteit' die de vernieling opriep te kunnen omdraaien, 'zodat de boeren en de beleidsmedewerkers samen weer verder kunnen zoeken naar een oplossing waar iedereen zich in vinden kan. Zónder dat dit akkefietje tussen beide partijen instaat.'

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je allemaal uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore