Seksuele uitbuiting

Twee jaar lang gedwongen tot seks: 'Geef me de tijd om mijn verhaal te doen'

18 oktober 2019 15:04
Archieffoto Beeld © Getty

Steeds meer slachtoffers van seksuele uitbuiting verdwijnen in de anonimiteit, zo blijkt uit een rapport over mensenhandel in Nederland. Zo ook de 24-jarige Anna, die twee jaar lang door een jongen werd gedwongen om seks te hebben met andere mannen. Dankzij een anonieme chatbox durfde ze uiteindelijk hulp te vragen.

Het begon met dreigementen. Als Anna niet wilde dat haar naaktfoto's en -video's zouden worden verspreid, dan moest ze gehoorzamen. Dat gehoorzamen hield in: naar bed gaan met allerlei mannen die ze niet kende, waar haar pooier geld mee verdiende. 

Verstand op nul 

"In het begin weiger je", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Niemand wil zoiets. Pas als je denkt dat er geen andere uitweg meer is, dan doe je het. Verstand op nul en gaan."

Anonieme chat biedt hulp

Jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting in Nederland raken steeds meer uit beeld. Dat zegt de rapporteur Mensenhandel in de nieuwe slachtoffermonitor mensenhandel.

Er worden minder slachtoffers gemeld en geregistreerd, terwijl seksuele uitbuiting niet minder voorkomt. Een anonieme chat biedt slachtoffers nu hulp.

Niet aan terugdenken

In haar flatje op drie hoog vertelt Anna (niet haar echte naam) haar verhaal. Ze vertelt het rustig, duidelijk: ze weet precies wat ze wil zeggen. Dat kostte haar wel tijd en therapie. Want het is niet een wereldje waar je zomaar even uitstapt, als je er eenmaal in verzeild bent geraakt.

"Er was niemand naar wie ik toe durfde te gaan voor hulp, ik schaamde me. Ik was heel angstig, ik voelde me eenzaam en onbegrepen."

Hoge drempel

De drempel om hulp te zoeken was heel hoog, weet Anna nog, vooral door die eenzaamheid en schaamte. In totaal heeft ze dit gedwongen werk twee jaar lang gedaan.

Hoe vaak, hoe veel? Dat weet ze niet meer. "Dat zijn dingen waar ik niet graag aan terugdenk."

Trauma's

Ze kreeg elke keer een adres van haar pooier, of 'loverboy' zoals ze zelf zegt, en als ze niet ging, dan volgden er mishandelingen. Of hij dreigde met haar foto's, of zei dat haar familie haar iets aan wilde doen.  

Het is ook de reden dat Anna niet met haar echte naam genoemd wil worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-loverboyslachtoffer Eva (25) slaat terug: 'Wat ik weet, leer je niet uit een boekje'

Onvoorwaardelijk 

Maar: het gaat wel weer goed met haar. "Ik heb mijn trauma's verwerkt, veel therapie gehad, ik woon lekker op mezelf."

Dat heeft ze, zo zegt ze zelf, te danken aan CKM-Fier, een organisatie die is gespecialiseerd in onder andere mensenhandel, loverboyproblematiek en seksueel geweld. CKM-Fier biedt slachtoffers de mogelijkheid om te chatten met een medewerker. Anoniem. "De drempel is minder groot, en de schaamte daardoor ook", zegt Anna.

"Ze zijn er onvoorwaardelijk voor mij geweest. Elke avond kwam ik terug thuis en sprak ik met chatmedewerkers. Ze hebben me nooit gepusht dingen te doen die ik niet wilde vertellen, ondanks dat ze wisten dat ik die volgende avond weer dat werk zou gaan doen."

Míjn proces

Dat ze zelf haar tempo kon bepalen, was heel fijn. "Jongens en meiden in mijn situatie voelen zich vaak al zo gepusht", zegt ze. "Die chat laat je er vrij in."

Uiteindelijk heeft ze zeven maanden lang met Fier-medewerkers gechat, voordat ze hulp durfde te zoeken. "Op mijn eigen manier kon ik uit die wereld komen. Want het was míjn proces."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers seksueel misbruik doen hun verhaal dankzij Snapchat

Eigen tempo

Dat wil Anna graag ook andere hulpverleners, en de politie, duidelijk maken. "Ik ben naar de politie gegaan, maar dat vond ik heel lastig vanwege die schaamte en omdat je in één keer heel veel moet vertellen. Zo'n gesprek gaat vaak niet op eigen tempo." 

Voor Anna voelde het een beetje geforceerd, haar verhaal doen bij de politie was 'onhaalbaar op dat moment'. "Mensen snappen niet altijd hoe moeilijk het voor ons is om ergens naartoe te gaan en in een keer alles open en bloot op tafel te leggen."

Tijd, geduld, begrip. Dat hebben Anna's lotgenoten die nu nog in soortgelijke situaties zitten, nodig. "Ik heb er zeven maanden voor nodig gehad."

Vanwege haar privacy, is de naam Anna gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

De cijfers

Jaarlijks zijn er naar schatting 3000 Nederlanders slachtoffer van seksuele uitbuiting. Zo'n 1300 daarvan zijn minderjarig. In 2018 zijn er slechts 132 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld, van wie er maar 29 minderjarig waren.

Ter vergelijking: in 2015 werden er nog 370 slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld, van wie 127 minderjarigen.

Ernstig zorgen

Rapporteur Herman Bolhaar maakt zich ernstige zorgen over die ontwikkeling.

"Juist bij slachtoffers die niet om hulp kunnen of durven vragen, is alertheid en proactief onderzoek van de politie nodig. Daarom is het nodig om de knelpunten in de aanpak vast te stellen en deze vervolgens op te lossen, om zo de politieprestaties op dit vlak te verbeteren."

Ook chatten met Fier, klik hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore