Verklaring Moonsekte

Vader van gezin Ruinerwold 'had psychische problemen'

18 oktober 2019 11:31 Aangepast: 18 oktober 2019 12:20
Café De Kastelein in Ruinerwold, waar zoon Jan onlangs vertelde over de problemen van het gezin. Beeld © ANP

Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat zich had afgezonderd op een boerderij in Ruinerwold, zou hebben gekampt met geestelijke problemen. Dat zegt het religieuze genootschap waarvan hij korte tijd lid was.

Het gaat om de Verenigingskerk, ook wel bekend als de Moonsekte. De 67-jarige Van D. zou er midden jaren 80 lid van zijn geweest. Een broer van Van D. maakt nog steeds deel uit van de kerk. In een verklaring, uitgegeven door de kerk, zegt hij dat hij sinds 1984 niets meer van zijn broer heeft vernomen.

Gerrit Jan van D. is gisteren aangehouden. De politie wil niets zeggen over zijn medische toestand. Hij zou een aantal jaren geleden een herseninfarct hebben gehad, maar hij kan worden verhoord. 

Contant geld

Hij wordt verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving, mishandeling door de gezondheid van anderen te benadelen en witwassen. In het huis is een groot bedrag aan contant geld gevonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schuldgevoel in Ruinerwold: 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren?'

Van D. en de zes kinderen zeggen een gezin te zijn. "Dat wordt onderzocht, maar dat kunnen we nog niet bevestigen", zei een woordvoerster van de politie eerder.

Niet uit vrije wil

De politie zegt redenen te hebben om aan te nemen dat de zes kinderen niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. "Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden."

De Verenigingskerk zegt in zijn verklaring niets over Josef B., de huurder van de boerderij, die ook is aangehouden. Er zijn geen gegevens waaruit blijkt dat de Oostenrijker lid is geweest van de internationale religieuze organisatie, zegt de kerk zelf.

'Het was een teruggetrokken gezin'

Brenda Schuur woonde in Hasselt naast het gezin dat zichzelf in Ruinerwold had afgezonderd. "Je zag ze eigenlijk nooit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore