Boerenprotesten

Koning: 'Stikstofprobleem moeten we als hele samenleving oplossen'

18 oktober 2019 11:20 Aangepast: 18 oktober 2019 11:35
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de laatste dag van hun staatsbezoek. Beeld © ANP

Het stikstofprobleem is niet alleen een probleem voor de boeren, maar een probleem dat de samenleving gezamenlijk moet oplossen. Dat zei koning Willem-Alexander tijdens zijn staatsbezoek aan India.

"Het is een uniek Nederlands probleem dat we als hele samenleving moeten oplossen", zei de koning. "We weten nog niet wat de oplossing is en daar moeten we de komende maanden hard aan werken. We kunnen in dit geval niet bij andere landen kijken en hebben dit ook niet eerder meegemaakt", aldus de koning.

'Dit is een enorme opsteker'

Boeren zijn blij met de woorden van de koning. "Dit is een enorme opsteker voor de boeren. Veel boeren zijn ook koningsgezind. Dit is voor hen van groot belang', zegt protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force. "Ik denk ook dat de koning gelijk heeft. De afgelopen jaren hebben wij als boeren al enorm ingeleverd. Nu moeten andere sectoren het doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning blij dat zijn dochters niet in India zijn opgegroeid

De boeren voerden afgelopen woensdag opnieuw actie in De Bilt en Den Haag. Eerder protesteerden de boeren ook al in Den Haag.

Volgens Van Keimpema zijn er nog geen concrete plannen voor nieuwe acties. "We gaan als bestuur eerst evalueren. Maar de actiebereidheid en creativiteit is enorm, want het vertrouwen in de politiek is er niet meer."

De boeren zijn boos. Maar is dat terecht?

In deze video wordt uitgelegd waarom de boeren veel worden genoemd in de discussie rond stikstof.
RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore