Staatsbezoek

Koning blij dat zijn dochters niet in India zijn opgegroeid

18 oktober 2019 09:49 Aangepast: 18 oktober 2019 11:51
Het koningspaar op de laatste dag van hun staatsbezoek bij een rijstveld. Beeld © ANP

Het koningspaar is blij dat hun dochters in Nederland en niet in India zijn opgegroeid in verband met de positie van de vrouw in India. Dat zegt koning Willem-Alexander op een vraag van RTL Nieuws.

Deze week waren de koning en koningin in India op staatsbezoek. Dat staatsbezoek werd traditioneel vandaag afgesloten met een gesprek met de pers. Daarin deed hij een paar opvallende uitspraken.

Máxima schiet bijna vol bij vraag over ontvoerde Insiya

Bij het persgesprek kreeg het koningspaar ook een vraag over de ontvoerde Insiya. Koningin Máxima laat daarbij duidelijk blijken dat ze enorm meeleeft met de moeder.

Positie van de vrouw

India is het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen. Ze lopen veel risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld. De positie van de vrouw ten opzichte van de man is verre van gelijk.

De koning zei daarover dat de wetgeving in India over gendergelijkheid de goede kant op gaat, maar dat met name op sociaal en cultureel gebied nog grote stappen gemaakt moeten worden.

Het land gaat volgens de koning dus de goede kant op, maar er is nog een lange weg te gaan voor er gelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat in India.

Het koningspaar in The Rice Boat Restaurant Kochi voor een diner met chief minister Pinarayi Vijayan van de staat Kerala. Het koningspaar in The Rice Boat Restaurant Kochi voor een diner met chief minister Pinarayi Vijayan van de staat Kerala.

Koningin Máxima noemt de initiatieven die al genomen zijn om gelijkheid te bereiken, zoals educatieve programma's. Ze benadrukt de grote verschillen tussen de stedelijke gebieden en het platteland.

Als vader van drie dochters is de koning blij dat zij in Nederland zijn opgegroeid en niet in India. Ook koningin Máxima prijst zich daar gelukkig om.

Go-Girls-Go

Eerder deze week bezocht het koningspaar het Go-Girls-Go-project waar kinderen op school leren over gendergelijkheid. 

Deze organisatie strijdt voor meer vrouwenrechten

Het koningspaar op bezoek bij een organisatie die de positie van vrouwen moet verbeteren.

Máxima vindt baard Willem-Alexander mooi

Bij het persmoment werden ook vragen gesteld over de baard van de koning. Of hij de baard laat staan, is nog een raadsel: "Zolang hij er nog niet af is, is hij er." De koning vindt z'n baard vooral kriebelen. 

Máxima vindt hem in ieder geval mooi, zei ze. Anders had de koning hem ook nooit laten staan. "U denkt toch niet dat ik hem zou laten staan als zij hem niet mooi vindt?", zei de koning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Longarts: 'Ademen in India soms zo slecht als het roken van tien sigaretten'

Stikstofprobleem

De koning liet zich ook uit over het stikstofprobleem. Dat is niet alleen een probleem voor de boeren, maar een probleem dat de samenleving gezamenlijk moet oplossen, zei de koning.

"Het is een uniek Nederlands probleem dat we als hele samenleving moeten oplossen", zei de koning. "We weten nog niet wat de oplossing is en daar moeten we de komende maanden hard aan werken. We kunnen in dit geval niet bij andere landen kijken en hebben dit ook niet eerder meegemaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning: 'Stikstofprobleem moeten we als hele samenleving oplossen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore