Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Uitgelekte documenten

Politie: 'Voortvluchtige Ridouan Taghi deel van gigantisch drugskartel'

18 oktober 2019 03:16 Aangepast: 18 oktober 2019 03:23
Ridouan Taghi Beeld © Politie

Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi zou zich ophouden in Dubai, waar hij deel uitmaakt van een gigantisch drugskartel. Dat kartel zou verantwoordelijk zijn voor een derde van alle cocaïne die naar de haven van Rotterdam wordt verscheept.

Dat schrijft het AD op basis van politiestukken die de krant heeft ingezien. De stukken lekten uit in de Bosnische media, en bronnen binnen de politie zouden de authenticiteit ervan hebben bevestigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: crimineel Taghi zit verstopt in Golfregio in Midden-Oosten

Superkartel vanuit Dubai

De zaak kwam aan het licht door een onderzoek van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA. De Amerikanen deden onderzoek naar de Bosnische Edin G., die ervan wordt verdacht een van 's werelds belangrijkste drugshandelaren te zijn. De crimineel zou vanuit Dubai een superkartel leiden dat een groot deel van de Europese cocaïnehandel in handen heeft.

In dat onderzoek kwam de DEA ook Ridouan Taghi op het spoor. Die informatie deelden de Amerikanen in augustus 2018 met het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Dat blijkt uit de uitgelekte stukken.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Politie zit crimineel Ridouan Taghi op de hielen'

Groot witwasonderzoek

Nadat het OM hoogte kreeg van de zaak, startte het een groot witwasonderzoek naar Mirza G., de neef van Edin G. Daarbij zou er voor miljoenen beslag zijn gelegd op bankrekeningen en panden in Breda van Mirza G.

Behalve Taghi en Edin G. zouden ook kopstukken uit de Italiaanse en Ierse onderwereld meewerken aan het drugskartel. In de uitgelekte documenten staat dat de politie schat dat er jaarlijks 100.000 kilo cocaïne naar de haven van Rotterdam wordt gesmokkeld. Een derde daarvan zou van dit superkartel afkomstig zijn. Volgens het AD is er vorig jaar zo'n 19.000 kilo cocaïne in beslag genomen in de Rotterdamse haven.

Advocaat stopt

Inez Weski, de Nederlandse advocaat van Ridouan Taghi, liet gisteren weten te stoppen met de verdediging van de meestgezochte crimineel van Nederland. Het proces zou volgens haar niet eerlijk verlopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haven Rotterdam wil breed plan tegen cokemaffia: 'Het loopt de spuigaten uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore