Familie niet opgesloten

Schuldgevoel in Ruinerwold: 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren?'

18 oktober 2019 03:15 Aangepast: 18 oktober 2019 06:46
De boerderij in Ruinerwold. Beeld © ANP

Inwoners van Ruinerwold zitten vol vragen en schuldgevoelens over het gezin dat jarenlang geïsoleerd in hun dorp heeft gewoond. Dat kwam naar voren tijdens een bewonersbijeenkomst, vertelt burgemeester Roger de Groot. "Ze vragen zich af: hoe heeft dit kunnen gebeuren in ons dorp, hoe hebben we dit gemist?"

De Groot omschrijft Ruinerwold als een gemeenschap waarin de bewoners naar elkaar omkijken. De vraag die iedereen tijdens de bijeenkomst bezighield was hoe het nu gaat met het gezin. "Ik heb de inwoners gerust kunnen stellen en verteld dat de zorg rondom het gezin goed is geregeld. Er leven nu zoveel vragen. Bijvoorbeeld over wat we hadden kunnen doen. Het is mooi dat we deze gevoelens konden delen."

De familie is onderzocht door een arts en lijkt fysiek gezond te zijn. Volgens de politie is er veel zorg en aandacht voor de gezinsleden. "Het lijkt erop dat ze enige vorm van onderwijs hebben gehad. Ze kunnen op goed niveau spreken en schrijven", aldus een woordvoerder. Ten minste een van de gezinsleden heeft contact met de buitenwereld gehad. Het gaat om de 25-jarige Jan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we tot nu toe over 25-jarige Jan uit Ruinerwold

Geen slot op de deur

Eerder vanavond maakte de politie bekend dat ook de 67-jarige vader is aangehouden. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen. "Voor vrijheidsberoving is het niet altijd noodzakelijk dat er een slot op de deur zit. Het lijkt erop dat de familie geen fysieke beperkingen had en gewoon door de woning en over het terrein mocht rondlopen. Of ze het terrein ook af mochten, is niet duidelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden

De politie onderzoekt of geloofsovertuiging een rol speelde in het isolement van de familie. "Dat ze lid waren van de Moonsekte kunnen we niet bevestigen. Dat nemen we mee in het onderzoek."

Politie bezocht erf al in 2013

De politie is in 2013 al langs geweest in Ruinerwold op het erf van de woning waar de familie in afzondering leefde. "Toen hebben we gesproken met de 58-jarige man die nu verdachte is in het onderzoek. Er waren geen aanwijzingen voor strafbare feiten, dus we hadden op dat moment geen enkele reden of recht om de woning te betreden." De woordvoerder weet niet of de agent destijds afkwam op een melding.

De gemeente kijkt ook naar hun eigen rol in de zaak. "Het is altijd goed om te kijken of wij iets hebben gemist", zegt burgemeester De Groot. "Dat gaan we ook zeker onderzoeken. Alleen de vader stond ingeschreven in de basisregistratie. Hij stond niet ingeschreven op het adres. Als ze niet bekend zijn, wordt het voor ons ook lastig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruinerwold gaat de wereld over, en dat merken ze in Drenthe

Zeer voorzichtig in contact met kinderen

Plaatsvervangend politiechef Janny Knol vertelde gisteravond bij Pauw over de situatie in Ruinerwold. "De kinderen zeggen zelf dat ze tussen de 18 en 25 jaar zijn, maar omdat ze niet in de basisregistratie staan ingeschreven weten wij eigenlijk niet precies hoe oud ze zijn."

Ook zegt Knol niet zeker te weten waar de kinderen geboren zijn. De politiechef kan op basis van de gesprekken met de kinderen nog niet zeggen of ze tegen hun wil in de boerderij werden vastgehouden. "Wij hebben nog maar zeer beperkt met de kinderen gesproken. Het is niet eenvoudig om met de kinderen te praten, omdat wij zelf heel voorzichtig en zorgvuldig zijn. Het is voortdurend een afweging: wat doe je in het belang voor de zorg en wat is nodig in het kader van het strafrechtelijke onderzoek?"

Zo wordt momenteel door psychologen onderzocht of de kinderen 'gehersenspoeld' zijn. "Dat ze niet van nature hetzelfde gedrag vertonen als u en ik is duidelijk. Wat dat betekent, moet blijken", vertelt de plaatsvervangend politiechef. 

Geldbedrag gevonden

In het huis is een onbekend geldbedrag gevonden. "Het gaat niet om een paar tientjes en daarom onderzoeken we waar dat geld vandaan komt", vertelt Knol. Daarom wordt de vader van het gezin, die vanmiddag is aangehouden, ook verdacht van witwassen.

Bij twee huiszoekingen in Zwartsluis en Meppel heeft de politie administratie in beslag genomen. "Maar hoe oud die gegevens zijn, kunnen we ook niet zeggen."

Actief op sociale media

De man die in een kroeg zou hebben gemeld dat hij in de problemen zit, verblijft op een andere plek dan de rest van het gezin. Het lijkt erop dat hij actief is geweest op sociale media, maar de politie wil ook niet zeggen of die berichten door hem zijn geplaatst en of die authentiek zijn. "We hebben echt nog wel een flinke tijd nodig om de puzzel compleet te maken."

Dit zei de voormalige buurvrouw over het gezin.

Buurvrouw Brenda kan zich nog goed herinneren hoe het gezin destijds door hun vader naar school werd gebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore