Tweede aanhouding

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden

17 oktober 2019 20:07 Aangepast: 17 oktober 2019 21:04
De boerderij in Ruinerwold Beeld © ANP

De politie in Drenthe heeft de 67-jarige vader aangehouden van het gezin dat jarenlang geïsoleerd leefde in een boerderij in Ruinerwold in Drenthe. Hij wordt officieel verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Maandag werd al de 58-jarige Josef B. aangehouden. Hij is de huurder van de boerderij. Ook hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Daarnaast worden beide mannen ook verdacht van witwassen en het benadelen van de gezondheid van de gezinsleden. 

Provisorische

De mensen die in de boerderij zaten zijn zes jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar en hun vader Gerrit Jan. Ze verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'. De vader heeft drie jaar geleden een herseninfarct gekregen waardoor hij deels verlamd raakte. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader gezin Ruinerwold was lid van Moonsekte

Verdachte Josef B. zou in een sekte een Nederlander (waarschijnlijk vader Gerrit Jan) hebben ontmoet met wie hij, nadat ze uit de sekte waren gestapt, bevriend bleef en veel contact had.

Kroeg

De zaak kwam aan het rollen door een van de kinderen van het gezin: de 25-jarige zoon Jan. Hij vertelde ’s nachts in de plaatselijke kroeg dat hij al jaren met zijn jongere broers en zussen opgesloten zat in een boerderij. De kroegeigenaar belde de politie.

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over Ruinerwold. Volgens de politie staan geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen.

Ex-buurvrouw familie Ruinerwold: 'Het was een teruggetrokken gezin'

Buurvrouw Brenda kan zich nog goed herinneren hoe het gezin destijds door hun vader naar school werd gebracht.

Tien kinderen van Gerrit Jan

Vader Gerrit Jan heeft in totaal tien kinderen, van wie er zes in Ruinerwold werden aangetroffen. Drie kinderen waren eerder al ontvlucht, zo maakte de familie vandaag bekend in een verklaring. Zij zochten zo'n acht jaar geleden contact met de tiende zoon (40) van Gerrit Jan, die in de jaren tachtig vertrok bij zijn vader. 

In de verklaring zegt de familie ook geschokt te zijn door de gebeurtenissen. Ook de rest van de familie heeft al lang geen contact meer met Gerrit Jan. Hij zou in de jaren tachtig alle banden met zijn naaste familie hebben verbroken. 

"Hij heeft ons gemaand geen enkele poging in het werk te stellen zijn verblijfplaats te achterhalen", schrijft de familie. Nadat de moeder van Gerrit Jan overleed, lukte het ook twee notarissen niet om gegeven van Gerrit Jan te achterhalen.

De familie spreekt de nadrukkelijke wens uit de aangetroffen kinderen te willen bij te staan en te steunen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore