Zorgen om mensenhandel

Slachtoffers seksuele uitbuiting raken verder uit beeld

18 oktober 2019 05:01 Aangepast: 18 oktober 2019 11:12
Archieffoto Beeld © ANP

Jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting in Nederland raken steeds meer uit beeld. Dat zegt de rapporteur Mensenhandel in de nieuwe slachtoffermonitor mensenhandel. Er worden steeds minder slachtoffers gemeld en geregistreerd, terwijl seksuele uitbuiting niet minder voorkomt. Een anonieme chat biedt slachtoffers nu hulp.

Jaarlijks zijn er naar schatting zo'n 3000 Nederlanders slachtoffer van seksuele uitbuiting. Zo'n 1300 daarvan zijn minderjarig. In 2018 zijn er slechts 132 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld, waarvan nog maar 29 minderjarigen. Ter vergelijking: in 2015 werden er nog 370 slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld, waarvan 127 minderjarigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Escorts en thuisprostituees makkelijker doelwit van uitbuiting'

Voorbeeld van echte chat met slachtoffer Jane (17 jaar, niet haar echte naam)

….

23:55 uur

En hij zei vanaf de eerste dag tegen mij: je vriendinnen zijn niet belangrijk voor jou, ik ben alleen belangrijk voor je

23:56

We spraken elke keer samen af bij zijn vrienden. En hij zegt elke keer dit zijn mijn vrienden, maar het zijn elke keer andere gezichten.

23:57

En sinds dit weekend moet ik ook seks hebben met zijn vrienden.

23:58

Zondag met eentje en maandag met drie.

00:00

En hij sms'te me vandaag en zei dat dit echt de laatste keer is en daarna gaan we leuke dingen doen samen. Maar dat zeg hij zo vaak.

00:01

Fier: Ja precies, dus dat geloof jij niet?

00:05

Nee, maar als ik niet kom dan zegt hij dat hij naaktfoto’s op internet gaat zetten en me iets aan gaat doen.

00:06

Fier: Heel erg fout van hem Jane, dit moet wel stoppen hoor.

00:07

Fier: Woon je nog thuis?

00:08

Nee ik woon alleen en heb geen contact meer met mijn familie sinds ik met hem samen ben.

Prestaties verbeteren

Rapporteur Herman Bolhaar maakt zich ernstige zorgen over die ontwikkeling.

"Juist bij slachtoffers die niet om hulp kunnen of durven vragen, is alertheid en proactief onderzoek van de politie nodig. Daarom is het nodig om de knelpunten in de aanpak vast te stellen en deze vervolgens op te lossen, om zo de politieprestaties op dit vlak te verbeteren."

Anonieme chat slachtoffers

Hulpverleningsinstantie Fier ziet de daling ook en begon daarom een paar jaar geleden met een chat, waarmee slachtoffers anoniem in contact kunnen komen met hulpverleners. En dat is een succes: vorig jaar werden meer dan 400 gesprekken gevoerd met vooral jonge vrouwen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

Voor jongens is inmiddels een speciale chat geopend om ook die doelgroep die nog minder zichtbaar is beter te kunnen bereiken. De overgrote meerderheid van de kinderen en jongeren die op de chat komen zijn de slachtoffers zelf. Een enkele keer komt ook een naaste van het slachtoffer, zoals een ouder, vriendin of hulpverlener advies vragen.

Voorbeeld van echte chat met slachtoffer Charlotte (15 jaar, niet haar echte naam)

….

20:30 uur

Fier: Wat zou je het liefste willen?

20:30

Uit deze situatie

20:31

Fier: Ik denk ook dat dat belangrijk is. Is er verder iemand die iets weet van je situatie?

20:32

Nee en mijn familie mag het niet weten want die is heel streng.

20:32

Fier: Oké, dus daarin moeten we ook wel voorzichtig zijn..

20:33

Fier: Kijk, er zijn plekken waar je naar toe kunt.. Veilige plekken waar je voor een tijdje kunt wonen, en waar je hulp kunt krijgen.

20:34

Echt ?!

20:35

Ook voor meisjes zoals ik?

20:36

Fier: Ja zeker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitbuiting in de Westlandse kassen: Khaled leefde 7 jaar op melk en koekjes

Wat is mensenhandel?

In Nederland verstaat men onder mensenhandel het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang (in brede zin) en met het doel die persoon uit te buiten. De (beoogde) uitbuiting is de kern van mensenhandel.

Uitbuiting kan zich in de seksindustrie afspelen, bijvoorbeeld wanneer iemand onvrijwillig voor iemand anders in de prostitutie werkt, maar ook in andere economische sectoren. Het gaat dan om zulke slechte arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, dat hierdoor mensenrechten in het geding zijn.

Bron: Comensha

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore