Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Feminisme in space

Optimisme over ruimtewandeling met alleen vrouwen: 'Dit is een grote stap'

18 oktober 2019 07:10 Aangepast: 29 januari 2020 09:44
Het internationale ruimtestation ISS (archieffoto) Beeld © EPA

Twee Amerikaanse astronauten wandelen vandaag als eerste vrouwen zonder mannelijke begeleiding door de ruimte. Vreemd eigenlijk dat dat nu pas gebeurt, vindt Carina Maas-Olij. Zij is eigenaar van een bedrijf in ruimtetechnologie en wil al sinds haar 12de astronaut worden en, belangrijker, zij wil als eerste vrouw naar de maan.

Dat die kans niet meer zo groot is, weet de inmiddels 51-jarige Carina ook wel. "De ideale leeftijd om de ruimte in te gaan is tussen 27 en 37 jaar. Maar tegenwoordig is er meer mogelijk met commerciële partijen zoals Elon Musk en Jeff Bezos, die reizen naar de ruimte organiseren. Dus zeg nooit nooit."

Ockels in de spaceshuttle

Waar die wens van Carina vandaan komt? "Ik zag op mijn twaalfde de eerste Nederlandse astronaut Wubbo Ockels in de spaceshuttle én in gewichtloze toestand een glas jus d'orange drinken, en wist: dat wil ik ook. Ik wilde de ruimte ingaan en de eerste vrouw worden op de maan", zegt Carina.

"Ik schreef een brief aan Ockels, hij was mijn idool, zoals andere opkijken tegen popsterren, keek ik op tegen Ockels. Hij nodigde me uit om bij hem langs te komen bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. Daar mocht ik hem alles vragen."

Carina Maas-Olij Carina Maas-Olij
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimtewandeling vrouwelijk duo afgelast, want pak past niet

Nerd worden

Die kans liet Carina niet onbenut. "Ik vroeg hem hoe ik astronaut kon worden. Hij zei me uitdrukkelijk dat ik een 'nerd' moest worden, want 'nerds go to space'. Hij raadde me aan iets technisch te gaan doen, begrijpen hoe dingen werken, apparaten uit elkaar halen. Ook moest ik me bijvoorbeeld verdiepen in telescopen en mijn vliegbrevet halen."

Zo gezegd, zo gedaan. Carina ging op haar 18de sterrenkunde studeren in Leiden.

"Dat was best wel ongewoon, mijn vader was melkboer en ik kom uit een familie van kruideniers." Tijdens haar studie reageerde ze op een advertentie van de European Space Agency, dat op zoek was naar nieuwe astronauten.

Eerste sollicitatie

"Ik reageerde, maar werd afgewezen. Reden: ik was te jong met mijn 21 jaar. Om de ruimte in te mogen is de beste leeftijd tussen de 27 en 37 jaar. Als bedankje kreeg ik een boekje over de ruimte, alsof ik een klein kind was."

Carina Carina

Geen goede kleding

De Amerikaanse astronauten Jessica Meir en Christina Koch gaan samen als eerste vrouwelijke duo een historische ruimtewandeling maken. Ruimtevaartorganisatie NASA wilde dat een half jaar geleden al doen, maar had toen niet genoeg passende ruimtekleding paraat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASA onthult nieuwe ruimtepakken

Na haar studie ging Carina werken bij TNO-aerospace. "En ik haalde zo snel mogelijk mijn vliegbrevet."

Ze wachtte tot ze een nieuwe kans kreeg. Die kwam, maar Carina was inmiddels 41. Ze  werd weer afgewezen. Nu omdat ze te oud was. "Ik ben niet heel ver gekomen in dat traject. Toch blijf ik goede hoop houden. Desnoods doe ik het via commerciële partijen, als je maar betaalt natuurlijk." Dat laatste is misschien niet eens zo onwaarschijnlijk. Carina is mede-eigenaar van een florerend ruimtetechnologiebedrijf met 150 werknemers.

Droom niet opgeven

Ze is blij met de primeur van de twee vrouwelijke astronauten vandaag. "Dit is een grote stap. Er zijn zo weinig vrouwen in de ruimtevaart. Dat los je op door meisjes van jongs af aan enthousiast te maken, zoals ik door Wubbo. De andere Nederlander die ooit in de ruimte was, André Kuipers, doet dat ook heel goed. En vergis je niet, je moet er ook veel voor doen. Je moet een nerd zijn, je moet gezond zijn, je angsten overwinnen, de beste willen zijn en heel sportief en fit."

"In deze halve eeuw zijn er zo'n 500 mannen in de ruimte geweest en iets van 60 vrouwen. Er zijn twaalf mannen op de maan geweest, en geen enkele vrouw. Ik heb mijn droom dus ook nog steeds niet opgegeven. Het kan nog steeds."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore