Ga naar de inhoud
Niet gevaarlijk

Steeds meer ringslangen in steden, vooral in Amsterdam flinke groei

De ringslang in Nederland Beeld © Ravon

Dat er slangen leven in Nederland is bij veel mensen wel bekend. Maar nu zijn ze ook steeds vaker te zien in grote steden. Vooral in Amsterdam nam de populatie ringslangen flink toe.

Vrijwilligers vonden vorig jaar 7.132 ringslangeieren in Amsterdam, een record. In de rest van Nederland bleef de trend stabiel. Volgens Rémon ter Harmsel van Ravon, een organisatie die zich bezighoudt met de bescherming van reptielen, komt die stijging in Amsterdam doordat er meer wordt geïnvesteerd in broedlocaties.

Warme zomers

"Ringslangen leggen hun eieren in zogenoemde broeihopen, dat zijn stapels van onder andere takken, stalmest en bladeren", zegt Ter Harmsel. "Door de warmere zomers komen er nu steeds meer eieren uit. Daarnaast zijn er steeds meer vrijwilligers die meehelpen met het aanleggen van broeihopen." 

De stijging van het aantal ringslangen is een goed teken, ze houden namelijk de natuur in balans. "Volwassen ringslangen eten onder andere kikkers, padden, muizen en ratten. Maar staan op hun beurt op op het menu van allerlei roofdieren als vossen en reigers."

Toch zal je de ringslang niet zo snel in het centrum van de stad vinden. Ringslangen komen voornamelijk voor aan de randen van steden op plekken waar water is. 

Niet gevaarlijk

Ter Harmsel benadrukt dat we niet bang hoeven te zijn voor ringslangen. "Veel mensen zijn bang voor slangen, maar dat is helemaal niet nodig. De ringslangen zijn veel banger voor ons dan wij voor hen. Hij is meestal al gevlucht voordat je hem überhaupt gezien hebt."

"Als de slang zich toch bedreigd voelt dan scheidt hij een geur af vanuit zijn cloaca, de plek waar zowel de ontlasting als urine uitkomt. Dit goedje heeft een erg sterke geur. Soms komt het nog voor dat de ringslang hard gaat sissen om de vijand af te schrikken, maar bijten zal hij niet snel doen."

Boswachter
Lees ook:
Boswachter helpt jonge ringslangen de weg over