Ga naar de inhoud
Meestgezochte crimineel

Advocaat van Ridouan Taghi legt verdediging neer: 'Geen eerlijk proces'

Advocaat Inez Weski Beeld © ANP

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, stopt met de verdediging van de meestgezochte crimineel van Nederland. Dat zegt ze tegen EenVandaag.

Weski uit tegen EenVandaag kritiek op strafproces Marengo. Dat zou volgens haar niet eerlijk verlopen. Weski zegt dat ze onvoldoende onderzoek kan doen naar de verklaringen van kroongetuige Nabil B. en de versleutelde berichten die verdachten onderling hebben verstuurd.

Weski wil meer stukken boven tafel dan ze tot nu toe heeft ontvangen. "We willen de stukken zien, we willen niet een half dossier. We willen weten dat er stukken niet onthouden worden."

Waar gaat liquidatiezaak Marengo om? Dit is wat je moet weten

01:52
Het is een van de grootste liquidatiezaken van Nederland: het Marengo-proces. Dit speelt er tijdens de liquidatiezaak.

"De beslissing is nu dat deze verdediging, de verdediging neerlegt. We laten het over aan de rechtbank", aldus Weski. Ze zegt het besluit al te hebben genomen voor de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Taghi wordt genoemd als opdrachtgever van die moord. Voor de gouden tip die leidt naar zijn verblijfplaats is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.

"Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces", zegt Weski. "Dat is een bewuste stap van de verdediging."

Proces kan doorgaan

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan het proces 'gewoon doorgaan'. Verder verwijst hij naar de rechtbank Amsterdam. Een woordvoerder van de rechtbank zegt op de hoogte te zijn van het besluit van Weski, maar inhoudelijk kan hij er verder niets over zeggen.

Vertraging ligt voor de hand

"Dit kan betekenen dat de zaak vertraging oploopt", zegt Henny Sackers, hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "De verdachte moet namelijk in de gelegenheid worden gesteld om een andere advocaat in te huren."

Het kan ook gebeuren dat de rechtbank zelf een advocaat aanstelt, net als in het proces van de kroongetuige. Deze 'amicus curiae', letterlijk 'vriend van de rechtbank', behartigt niet de belangen van Taghi maar ziet er wel op toe dat het proces eerlijk verloopt. "Dat is een mogelijkheid die die rechtbank heeft als het allemaal te lang duurt doordat geen advocaat zich meldt. Het is een uiterst redmiddel als een zaak voor lange tijd vast komt te zitten."

Als er toch een nieuwe advocaat wordt gevonden, loopt de zaak ook vertraging op. "Die raadsman of raadsvrouw moet zich inlezen, dus kan bijvoorbeeld om een halfjaar uitstel vragen. Dat lijkt misschien lastig of hinderlijk, maar is wel heel begrijpelijk." In theorie kan de zaak ook nog doorgaan zonder advocaat, maar dat is in zo’n ingewikkeld proces als Marengo zeer ongebruikelijk.

'Politie
Lees ook:
'Politie zit crimineel Ridouan Taghi op de hielen'