Ga naar de inhoud
Josef B. ook

Vader gezin Ruinerwold was lid van Moonsekte

Politie in de buurt van het huis in Ruinerwold. Beeld © ANP

Gerrit Jan, de vader van het gezin dat jaren geïsoleerd zat in Ruinerwold, was eind jaren 70 lid van de zogeheten Moonsekte. Dat zegt een woordvoerder van die religieuze beweging tegen RTL Nieuws.

Volgens de woordvoerder was de vader van het gezin slechts korte tijd bij de sekte aangesloten. De overige gezinsleden staan niet in het ledenbestand geregistreerd.

Wat is de Moonsekte?

De Moonbeweging wordt internationaal de Verenigingskerk genoemd, aanhangers krijgen de bijnaam 'moonies'. Leider van de beweging was de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Hij riep zich in de vijftiger jaren uit tot messias. In 1965 is de beweging naar Nederland gebracht.

Leden van de Verenigingskerk zijn heel erg naar binnen gericht, op de eigen familie. Sekteleider Moon, die zeer vermogend was, overleed in 2012. Moonies zitten verspreid over de hele wereld. Volgelingen leven van donaties.

Volgens sekte-onderzoeker Richard Slingelenberg stelt de Moonsekte 'weinig voor'. Misschien is het in Korea en Japan groter, maar hier in Nederland is de beweging totaal uit de schijnwerpers verdwenen. Ik schat in dat er in ons land hooguit een paar honderd leden zijn." 

Herseninfarct

Ook het gezin, dat negen jaar geïsoleerd leefde in de afgelegen boerderij in Ruinerwold, zou op die manier geld hebben gekregen. Dat meldt RTV Drenthe.

De vader van het gezin zou altijd veel goed werk hebben verricht voor de sekte. Nadat hij drie jaar geleden door een herseninfarct werd getroffen, waardoor hij deels verlamd raakte, bleef het gezin om deze reden ook geld ontvangen, meldt de omroep.

Ook Josef B. zat bij sekte

Ook Josef B. (58), hoofdverdachte in deze zaak zou lid zijn geweest van een sekte, maar dan in Oostenrijk. B. wordt genoemd als de huurder van de boerderij in Ruinerwold, waar een gezin jarenlang opgesloten zou hebben gezeten.

Josef zou in een sekte een Nederlander (waarschijnlijk Gerrit Jan) hebben ontmoet met wie hij, nadat ze uit de sekte waren gestapt, bevriend bleef en veel contact had.

Broer
Lees ook:
Broer noemt Ruinerwold-verdachte Josef B. 'sluw en egoïstisch'

B. werd gisteren opgepakt en blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist gemeld. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Ook zou hij de gezondheid van anderen hebben benadeeld.

Wat is er aan de hand in Ruinerwold?

In een boerderij in Ruinerwold zaten zes kinderen en hun vader jarenlang in een afgesloten ruimte.

De mensen die in de boerderij zaten zijn zes jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar en hun vader. Ze verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'.

De zaak kwam aan het rollen door een van de kinderen van het gezin: de 25-jarige zoon Jan. Hij vertelde ’s nachts in de plaatselijke kroeg dat hij al jaren met zijn jongere broers en zussen opgesloten zat in een boerderij. De kroegeigenaar belde de politie.

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over Ruinerwold. Volgens de politie staan geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen.

De politie doet momenteel onderzoek naar de zaak. De gezinsleden zijn inmiddels onderzocht door een arts.

Negen jaar isolement: reconstructie van de gebeurtenissen in Ruinerwold

02:07