Financiering in geding

Haga Lyceum mist deadline minister Slob, bestuur blijft zitten

17 oktober 2019 14:25 Aangepast: 17 oktober 2019 14:34
Het Cornelius Haga Lyceum Beeld © RTL Nieuws

Het is het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet gelukt om binnen de deadline een interim-bestuurder aan te stellen. Dat betekent dat het zittende bestuur voorlopig aanblijft en de school vermoedelijk zijn subsidie kwijtraakt.

De door onderwijsminister Slob ingestelde deadline verliep vanmiddag om 12.00 uur. Slob had aangekondigd dat als er niet binnen de gestelde tijd een nieuwe bestuurder zou zijn, hij per 1 december de financiering van de islamitische middelbare school zou stopzetten.

Beoogde bestuurder geen moslim

Aanvankelijk had de beoogde interim-bestuurder Marcel Heuver al voor dinsdag in functie moeten zijn, maar de school gaf toen aan dat er meer tijd nodig was.

Heuver is geen moslim en daarom moeten de statuten worden aangepast. Slob gaf het Haga daarop nog twee dagen extra de tijd, wat volgens directeur-bestuurder Soner Atasoy niet genoeg is.

Extremisme op Haga Lyceum? 'Ik merk er niets van'

Het Cornelius Haga Lyceum zou banden hebben met een terroristische organisatie. Volgens de leerlingen krijgen zij gewoon les: 'Alleen krijgen wij les in Arabisch in plaats van Duits.' Minister Slob wil de school sluiten, maar makkelijk is dat niet.

Statuten negeren

Atasoy zegt dat er inmiddels bezwaar is aangetekend bij de Raad van State tegen het besluit de financiering te stoppen. Volgens hem is de medezeggenschapsraad en ouderraad gevraagd de statuten te negeren en de verplicht gestelde sollicitatieprocedure over te slaan. 

Alleen op die manier zou Heuver alsnog binnen de gestelde termijn kunnen worden aangesteld. De raden zijn hiermee niet akkoord gegaan, staat in een brief van Atasoy. "Uw gedwongen besluit de wet te overtreden is ondanks onze inspanning wederom niet haalbaar", sluit Atasoy af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Uniek besluit: financiering omstreden Haga Lyceum stopt per 1 december

AIVD-bericht

Slob kwam in september met een zogenoemde aanwijzing, waardoor het bestuur binnen vier weken moest opstappen. De school maakte bezwaar tegen dit besluit, dat nog nooit is genomen. De rechtszaak hierover dient naar verwachting ergens in de komende weken.

Ook loopt er nog een andere procedure over het kritische rapport van de onderwijsinspectie, dat volgde na een bericht van de AIVD dat het schoolbestuur zou optrekken met mensen in extremistische kringen. 

Uit het inspectierapport kwam naar voren dat de school haar leerlingen de waarden van de democratie en de rechtsstaat niet bijbrengt en dat het bestuur zich schuldig maakt aan zelfverrijking en financieel wanbeheer. Die zaak dient 11 november.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Advocaten Haga Lyceum: Staat moet gaan betalen voor 20 nieuwe docenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore