Kijken naar strafbaarheid

Toch juridisch onderzoek naar onlinehandleiding voor zelfgekozen dood

17 oktober 2019 13:26 Aangepast: 18 oktober 2019 18:07

Het Openbaar Ministerie gaat toch onderzoek doen naar een handleiding die de Coöperatie Laatste Wil (CLW) online heeft gezet met adviezen hoe je een leven kunt beëindigen.

In de handleiding worden chemische stoffen genoemd waarmee het mogelijk is zelfmoord te plegen. 

Wel of niet strafbaar?

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland zei begin september dat de informatie die de CLW heeft geplaatst niet strafbaar is omdat die afkomstig is uit openbare bronnen.

Nu, anderhalve maand later, laat het College van procureurs-generaal, de hoogste organisatie binnen het OM, weten de zaak toch te onderzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coöperatie Laatste Wil zet handleiding voor leden online

OM-breed naar kijken

"Het klopt inderdaad dat het OM Midden-Nederland in eerste instantie heeft gezegd dat wat de CLW doet, niet strafbaar is", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Inmiddels hebben we toch besloten om er OM-breed nog beter naar te kijken. Dat zijn we nu aan het doen. Wij zijn momenteel aan het beoordelen of wat de CLW doet, naar oordeel van het OM, strafbaar is." 

De uitkomsten van dit onderzoek zullen door minister van Justitie Ferd Grapperhaus met de Tweede Kamer worden gedeeld.

Humaan middel

Twee jaar geleden maakte de CLW bekend over een humaan middel te beschikken waarmee het mogelijk is om zelf een einde aan het leven te maken. De coöperatie wil dat mensen zelf kunnen kiezen of ze hun leven willen beëindigen.  

Over de handleiding zegt bestuurslid Petra de Jong: "We zagen onveilige situaties ontstaan. Mensen namen soms de verkeerde middelen. Daarom hebben we ervoor gekozen om op basis van openbare bronnen een handleiding te schrijven waarmee mensen met de juiste middelen veilig en humaan uit het leven kunnen stappen."  

Omdat alle informatie uit de handleiding vrij te verkrijgen is uit openbare bronnen, denkt de CLW niets strafbaars te doen.

'Ik wil mijn dood in eigen handen hebben'

Coöperatie Laatste Wil vindt dat 'zelfmoordpoeder' legaal moet worden. RTL Nieuws sprak met hen in mei 2018.

Zelfmoordpoeder

In 2018 besloot de organisatie nog te stoppen met het gedetailleerd geven van informatie aan haar leden over het omstreden 'zelfmoordpoeder'. Dit besluit volgde op de stap van het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie in te stellen.

De coöperatie liet toen weten het middel niet te zullen inkopen of te verstrekken aan haar leden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coöperatie Laatste Wil helpt niet meer met info over 'zelfmoordpoeder'

Afgesloten deel van website

Nu is gekozen de informatie over de middelen voor de 22.600 leden beschikbaar te stellen op het afgesloten gedeelte van de CLW-website. De CLW gaat het middel dus niet zelf verstrekken.

"Je moet het ook zien als een informatiepakket. Er is enorm veel vraag naar", zegt De Jong. "We kregen al heel veel mailtjes van leden die zeggen blij te zijn dat we het nu zo doen."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore