'Lid van Oostenrijkse sekte'

Broer noemt Ruinerwold-verdachte Josef B. 'sluw en egoïstisch'

17 oktober 2019 11:48 Aangepast: 17 oktober 2019 12:25
Het huis waar het gezin jarenlang zou hebben gezeten. Beeld © ANP

De Oostenrijkse hoofdverdachte in de zaak rond een van de buitenwereld afgesloten gezin in Ruinerwold, was begin jaren negentig lid van een sekte. Zijn broer beschrijft hem als een 'sluwe en egoïstische man'. Zo zou hij niet gereageerd hebben toen hij bericht kreeg dat zijn ouders dood waren.

Dat meldt de Oostenrijkse krant de Krone Zeitung. Zij spraken met Franz, de broer van Josef B., de man die nu genoemd wordt als de man van 58 jaar oud die huurder is van de boerderij in Ruinerwold, waar een gezin jarenlang opgesloten zou hebben gezeten.

Hij is gisteren opgepakt.

De Oostenrijkse Josef B. was begin jaren negentig enige tijd lid van een sekte. Hij raakte volgens zijn broer Franz in contact met de sekte toen hij in dienst was en in Linz was gelegerd. 

Sekte

In de sekte zou hij met een Japanse vrouw twee kinderen hebben gekregen, een tweeling, die hij volgens zijn broer aan hun lot overliet. Hij zou de jonge kinderen onder meer maandenlang bij vrienden in Nederland hebben gestald. De inmiddels volwassen kinderen zouden een paar jaar geleden nog vergeefs contact met hun vader in Nederland hebben gezocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgepakte man (58) Ruinerwold verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving

Josef zou in de sekte een Nederlander hebben ontmoet met wie hij, nadat ze uit de sekte waren gestapt, bevriend bleef en veel contact had.

Geen contact

Josef leidde in Oostenrijk een teruggetrokken bestaan en werkte als gewaardeerd timmerman. Toen de boerderij van zijn ouders in Waldhausen im Strudengau, 45 kilometer ten oosten van Linz, werd overgedragen aan Franz, stond Josef snel op de stoep en eiste geld. De broers hebben al tien jaar geen contact meer met elkaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we tot nu toe over 25-jarige Jan uit Ruinerwold

Volgens Oostenrijkse media heeft B. zich mogelijk met geld uit een erfenis in Nederland gevestigd. Eind jaren negentig erfde hij van een tante een landhuis met veel grond in Pabneukirchen, 10 kilometer ten noordwesten van de ouderlijke boerderij.

'Gesprek van de dag'

De burgemeester van die gemeente zegt tegen RTL Nieuws dat hij Josef B. twintig jaar geleden voor het laatst gezien heeft. "Mijn indruk was toen dat hij serieus, hoffelijk en vrolijk overkwam." 

Hij had niet verwacht dat Josef B. zou zijn opgepakt vanwege de gebeurtenissen in Ruinerwold. "Ik heb het gisteren uit de media begrepen. Ik ben zeker geschrokken, men had het niet gedacht. Het is het gesprek van de dag hier."

'Nederlandse vriend'

Josef heeft een tijd in Pabneukirchen gewoond en gewerkt, maar heeft volgens de berichten de onroerende goederen uiteindelijk in delen verkocht terwijl hij zich al in Nederland had gevestigd. Hij zou er in zaken zijn gegaan met de Nederlandse vriend van de sekte.

Wat is er aan de hand in Ruinerwold?

In een boerderij in Ruinerwold zaten zes kinderen en hun vader jarenlang in een afgesloten ruimte. 

De mensen die in de boerderij zaten zijn zes jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar en hun vader. Ze verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'.

De zaak kwam aan het rollen door een van de kinderen van het gezin: de 25-jarige zoon Jan. Hij vertelde ’s nachts in de plaatselijke kroeg dat hij al jaren met zijn jongere broers en zussen opgesloten zat in een boerderij. De kroegeigenaar belde de politie.

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over Ruinerwold. Volgens de politie staan geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen. 

De politie doet momenteel onderzoek naar de zaak. De gezinsleden zijn inmiddels onderzocht door een arts.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore