'Zonder aanzien des persoons'

Van der Goot staat verdachte van moord op Derk Wiersum bij

17 oktober 2019 11:34 Aangepast: 17 oktober 2019 11:43
Advocaat Tjalling van der Goot (archieffoto) Beeld © ANP

Advocaat Tjalling van der Goot gaat de man bijstaan die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Van der Goot zegt dat hij en zijn kantoor de gevoeligheid van deze strafzaak beseffen. "Maar juist in een democratische rechtstaat is het essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft."

"De verdediging wordt door ons kantoor altijd gevoerd zonder aanzien des persoons en ongeacht de aard en ernst van het verwijt", staat in een verklaring op de site van het advocatenkantoor te lezen. "Hoewel wij als kantoor in het algemeen geen verantwoording hoeven af te leggen over door ons gemaakte keuzes, voelen wij thans de behoefte om enige toelichting te geven." 

Principes

Ook stelt hij dat advocaten niet de daad verdedigen, maar de verdachte. "Het is aan een advocaat om te bevorderen dat de rechten van elke verdachte in het strafproces worden gewaarborgd. Op basis van deze principes wordt sinds begin oktober de bijstand aan onze cliënt verleend."

Lees hier de hele verklaring van het advocatenkantoor:

Op 1 oktober jl. is een verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Raadsman Tjalling van der Goot heeft een verzoek om aan deze aangehouden persoon bijstand te verlenen aanvaard. Hoewel wij als kantoor in het algemeen geen verantwoording hoeven af te leggen over door ons gemaakte keuzes, voelen wij thans de behoefte om enige toelichting te geven.

Net als velen waren alle medewerkers van kantoor Anker & Anker geschokt na de moord op confrère Wiersum. Dit geweld heeft in de eerste plaats trieste, onomkeerbare gevolgen voor de naasten van het slachtoffer. Daarnaast is de moord op de advocaat een aanslag op de rechtsstaat genoemd. Een gevolg van de moord op Derk Wiersum kan immers zijn dat bijstand aan een verdachte geen vanzelfsprekendheid meer is omdat advocaten wijken voor druk, dreiging en geweld. Ons kantoor heeft – ook publiekelijk – benadrukt dat de rol van een advocaat wezenlijk is in een rechtsstaat waarin de rechten van iedere verdachte moeten worden bewaakt. Het recht op rechtsbijstand is in de Grondwet en diverse Mensenrechtenverdragen verankerd.

Ons kantoor is zich van de gevoeligheid van deze strafzaak terdege bewust. Maar juist in een democratische rechtsstaat is het essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft. De verdediging wordt door ons kantoor (altijd) gevoerd zonder aanzien des persoons en ongeacht de aard en ernst van het verwijt. Onze cliënt is slechts verdachte. In een rechtsstaat is het een fundamenteel recht om als verdachte voor onschuldig te worden gehouden totdat de onafhankelijke rechter anders heeft geoordeeld.

Advocaten verdedigen niet de daad, maar de verdachte. Het is aan een advocaat om te bevorderen dat de rechten van elke verdachte in het strafproces worden gewaarborgd. Op basis van deze principes wordt sinds begin oktober de bijstand aan onze cliënt verleend.

Tegen onze cliënt is een bevel beperkingen uitgevaardigd. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn raadsman mag hebben. Over de inhoud van de zaak kan en wil de verdediging op dit moment geen mededelingen doen.

Bron: Anker & Anker

Voorarrest verlengd

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft eerder deze week het voorarrest van de verdachte met negentig dagen verlengd. De verdachte werd dinsdag 1 oktober opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte moord advocaat Wiersum langer in voorarrest

De politie en het OM hebben tot nu toe verder weinig details over de man bekendgemaakt.

In de verklaring schrijft Van der Goot dat zijn cliënt in beperking zit en dat hij alleen contact met zijn raadsman mag hebben. "Over de inhoud van de zaak kan en wil de verdediging op dit moment geen mededelingen doen."

Moord op Derk Wiersum

Advocaat Wiersum werd op 18 september bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de Marengo-strafzaak. 

De hoofdverdachte in die zaak, Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Wiersum. Tegen Taghi is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat Wiersum herdacht: 'Een van ons is vermoord'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore