Geen 'Tour de Boer'

Boeren worden op weg naar huis in groepjes Den Haag uit geleid

17 oktober 2019 10:52 Aangepast: 17 oktober 2019 12:25
'Boeren-burgerontbijt' bij de Hofvijver in Den Haag Beeld © ANP

De boeren die nog in Den Haag bivakkeren, wilden vanaf 11.00 uur met hun tractoren een tocht langs diverse ministeries maken om hun afkeer van het stikstofbeleid kenbaar te maken. Maar ze hebben daar volgens de politie zelf van afgezien.

De boeren hadden zich met trekkers gemeld op het Malieveld om vandaar hun 'Tour de Boer' te beginnen, maar die tocht ging niet door. Ze worden onder begeleiding van de politie de stad uit geleid.

Gezamenlijk de stad uit

De boeren kwamen overigens bij hun vertrek uit de stad nog wel langs een ministerie, dat van Economische Zaken. Dat ligt langs de route.

Farmers Defence Force wilde dat de boeren na hun - nu afgelaste - tour gezamenlijk de stad uit konden rijden. Als iedereen dat afzonderlijk zou moeten doen, zou de kans op 'een puinhoop' juist groter zijn, waarschuwde protestleider Sieta van Keimpema. 

In de stad zijn opnieuw veel agenten aanwezig met politieauto's en ME-busjes. Ook waren weer legertrucks ingezet. De boeren waren daar niet blij mee. "De inzet is heel groot en provocerend", aldus Van Keimpema.

Boerennacht op het Malieveld: 'Maar we komen niet voor de gezelligheid'

Het Malieveld in Den Haag was alles behalve leeg na het boerenprotest van gisteren. Tientallen boeren hebben daar de nacht doorgebracht. Want ook vandaag willen zij weer demonstreren tegen het stikstofbeleid.

Boerenontbijt met shoarma

Meerdere boeren hebben na de massale protestactie van gisteren de nacht doorgebracht in Den Haag. Op het Malieveld hebben ze geslapen in tentjes, caravans of in de tractor. 

De boeren boden vanochtend bij de Hofvijver een ontbijt aan de Hagenaars aan, 'om het ongemak, dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, enigszins te verzachten'. In de ongeveer twintig opgestelde kraampjes werden eieren, jus d'orange, brood en zelfs shoarma geserveerd.

Boerenontbijt in Den Haag. Verslaggever Eeelco Hiltermann prikt een vorkje mee: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore