Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Betere cao

Vakbonden willen landelijke ziekenhuisstaking op 20 november

17 oktober 2019 05:34 Aangepast: 17 oktober 2019 11:16
Deze zomer protesteerden werknemers van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis voor een betere cao. Beeld © ANP

Als het aan de vakbonden ligt sluiten op 20 november de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen de deuren. Zij willen dat medewerkers gaan staken voor een betere cao.

Er zijn in Nederland 200.000 ziekenhuismedewerkers. De vakbonden verwachten dat ongeveer de helft daarvan mee zal doen aan de staking. Alleen de spoedeisende hulp zal in alle ziekenhuizen open blijven. Alle andere afdelingen mogen wat betreft de vakbonden die dag de deuren sluiten.

Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt.

Structurele loonsverhoging

De vakbonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen. Ook willen de vakbonden goede afspraken over werktijden en pauzes voor het personeel en over de instroom en het behoud van medewerkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook ziekenhuispersoneel in actie: geen overwerk en wél pauze

De gesprekken over een nieuwe cao werden begin juni beëindigd. Daarna hebben 25 ziekenhuizen zondagsdiensten gedraaid op een doordeweekse dag. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

4 procent

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen.

Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore