Coureur ongedeerd

Zonneauto TU Delft uitgebrand in Australië: 'Er is niets van over'

17 oktober 2019 02:43 Aangepast: 17 oktober 2019 08:47
Het Delftse team kan het niet geloven. Beeld © Vattenfall Solar Team

De zonneauto van de TU Delft is op nog geen 300 kilometer van de finish van de World Solar Challenge in Australië volledig uitgebrand. Het team lag op kop en heeft al zeven edities gewonnen. "Er waren vlammen, er was rook. Nu is er niets meer van de zonneauto over."

Nog geen half uur nadat het team vanochtend vertrok in zonneauto NunaX, kwam er ineens rook uit de wagen. Het Vattenfall Solar Team lag tot die tijd aan kop van het wereldkampioenschap zonneracen.

Laatste etappe

Ze waren bezig met de laatste etappe, richting de Australische hoofdstad Adelaide. De race is 3021 kilometer lang en het team had nog slechts driehonderd kilometer te gaan.

Brand niet kunnen blussen

Gelukkig wist coureur Tim van Leeuwen op tijd te ontkomen. Hij is ongedeerd. "We hebben duidelijke protocollen en de veiligheid van de bestuurder gaat dan ook boven alles. Daarom zijn we er niet aan toegekomen om de vlammen te blussen", vertelt Emie Klein Holkenborg, woordvoerder van het Vattenfall Solar Team.

Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet duidelijk. "We hebben videobeelden van het incident en gaan proberen uit te zoeken hoe de brand is ontstaan. Maar ik weet niet of we er ooit achter zullen komen."

Bij het team zit de schrik er flink in. Bij het team zit de schrik er flink in.

'We doen al twintig jaar mee'

Het team werkte veertien maanden lang met zestien mensen aan de zonnewagen, die volledig van koolstofvezel is. De NunaX stond bovenaan in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. "We doen al twintig jaar mee met deze wedstrijd en zijn tot nu toe iedere keer over de finishlijn gekomen."

Al drie edities gewonnen

De afgelopen drie edities werden door het team van de TU Delft gewonnen. Toch merkte Holkenborg dit jaar dat de concurrentie sterker was geworden. "Waar we de andere teams in eerdere edities al gauw achter ons lieten, bleven ze ons nu op de hielen", vertelt ze.

Het team van de TU Delft hoopt in de toekomst te kunnen bouwen aan een nieuwe versie van de NunaX. Maar het is nog te vroeg om vooruit te kijken. "We zitten echt allemaal nog van de schrik te bekomen."

Gisteren moest Solar Team Twente de race ook al verlaten omdat een windvlaag de zonneauto van de weg blies.

53 teams uit 24 landen

In totaal doen 53 teams uit 24 landen mee aan de wedstrijd. Onder de deelnemers zijn ook teams uit Eindhoven, Enschede (Universiteit Twente) en Groningen. Het team van Eindhoven doet mee in een andere klasse dan de andere drie: in deze zogeheten cruiser class gaat het niet zozeer om snelheid, maar veel meer om praktische zaken als energiegebruik en gebruiksvriendelijkheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonneauto NunaX loopt 'flinke schade' op na botsing

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe zonneauto TU Delft is gevormd naar de windstand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van