Ex van Aziz A.

Journalist Ans Boersma stelt Staat aansprakelijk om reputatieschade

16 oktober 2019 22:44 Aangepast: 16 oktober 2019 22:46
Ans Boersma Beeld © ANP

Journaliste Ans Boersma stelt de Nederlandse staat aansprakelijk voor de schade die zij heeft geleden doordat zij begin dit jaar Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de zogenoemde Balie-jihadist. De uitzetting gebeurde op basis van informatie van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens advocatenkantoor Prakken d'Oliveira heeft Boersma, die ook haar werk als correspondent verloor, reputatieschade opgelopen en zijn haar 'journalistieke bronnen in gevaar gebracht'. "De kans dat zij zal kunnen terugkeren naar Turkije en haar werk als correspondent zal kunnen oppakken, is door deze gang van zaken nihil."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Journalist Ans Boersma: 'Ik ben niet overtuigd dat mijn ex jihadist was'

Boersma is de ex van de uit Syrië afkomstige Aziz A., die samen met zijn broer Fatah A. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Aziz werd als lid van Jabat al-Nusra herkend tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Valsheid in geschrifte

De Nederlandse justitie verdenkt Boersma van valsheid in geschrifte bij de aanvraag van een visum voor haar ex-vriend. De journaliste laat weten niet te begrijpen waarom het nodig was de Turkse autoriteiten te betrekken bij het strafrechtelijke onderzoek over feiten die in 2014 plaatshadden. Volgens Boersma was dat 'onrechtmatig'. Het OM had namelijk 'voldoende gelegenheid' om haar hier te ondervragen, omdat ze geregeld in Nederland was.

Het advocatenkantoor verzoekt de Staat voor 1 november 2019 te reageren op de aansprakelijkstelling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Balie-jihadist' ontkent, maar wil wel in cel blijven uit angst voor uitzetting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore