Volle agenda's

Waar waren de Oranjes nog meer? Vooral Máxima reist de wereld over

17 oktober 2019 06:47 Aangepast: 17 oktober 2019 07:00
Willem-Alexander en Máxima tijdens hun staatsbezoek in India Beeld © ANP

'Regelmatig internationaal reizen, koninklijke afkomst vereist.' Zou dat in de vacature staan als het koningschap een normale baan was? Willem-Alexander en Máxima zijn deze week op staatsbezoek in India. Hoe vaak gaat het koninklijk paar op reis, en waarom eigenlijk?

India is het achttiende land waar de Oranjes een staatsbezoek brengen sinds Willem-Alexander koning is. Maar staatsbezoeken zijn niet de enige reizen die zij maken. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek de agenda's van de koning en koningin en bracht hun bezoeken in kaart.

In de agenda's, die ruim drie jaar teruggaan, staan ruim 500 bezoeken in binnen- én buitenland. In 67 gevallen ging het om buitenlandse reizen, of reizen naar de overzeese gebieden van Nederland.

Werkt de kaart niet goed? Open in een nieuw tabblad.

Meestal samen op reis

Als Koning Willem-Alexander naar het buitenland gaat, doet hij dit meestal samen met Máxima. Bijvoorbeeld op staatsbezoek naar het Verenigd Koninkrijk, Australië of zoals deze week India.

Dat hoort zo, zegt Koningshuiskenner Reinildis van Ditzhuyzen. "Bij een staatsbezoek komt het koninklijk paar doorgaans samen. Zij worden ook ontvangen door het staatshoofd én diens partner. Zij spelen ook allebei een belangrijke rol tijdens het bezoek. Ze doen veel samen, maar soms bezoeken zij ook los van elkaar verschillende dingen in het land."

Zonder Máxima bezocht de koning Nederlandse militairen in Schotland en op de Egeïsche zee.  Ook ging hij naar de Olympische Spelen in Rio en, met Amalia en Ariane, naar de WK-finale van de Oranjeleeuwinnen in Lyon.

Van Ditzhuyzen: "Voor de koning is het altijd belangrijk om de inzet van Nederlanders te steunen en een hart onder de riem te steken. Of Maximá of de prinsessen er wel of niet bij zijn, daar wordt altijd, geheel onnodig, van alles achter gezocht. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om wat wel of niet uitkomt. Net als bij ieder ander gezin."

Koning Willem-Alexander op de tribune in Lyon met naast zich Amalia en Ariane. Koning Willem-Alexander op de tribune in Lyon met naast zich Amalia en Ariane.

Maxima vaak naar het buitenland

Vooral koningin Máxima gaat vaak op internationale trips: zij was in de afgelopen jaren ruim dertig keer in het buitenland. Dat komt vooral door haar tweede functie: naast koningin van Nederland is Máxima namelijk speciaal pleitbezorger bij de Verenigde Naties voor inclusieve financiering. Daarvoor bezocht ze onder andere Nigeria, Ethiopië en Vietnam en nam ze deel aan vergaderingen van de VN of het Internationaal Monetair Fonds in New York en Washington.

Volgens Van Ditzhuyzen zet Máxima met haar VN-functie Nederland op de kaart, maar dat is niet haar voornaamste doel. "Wat zij doet voor de VN is goed voor de wereld. Zij is ook niet gevraagd puur omdat ze koningin is. Máxima is iemand die van wanten weet. Ze is echt een expert op dit gebied, met veel inhoudelijke kennis. Zij kan ook makkelijker op reis dan de koning, die heeft als staatshoofd in Nederland nu eenmaal veel verplichte bezigheden"

Verbinding tussen Nederlanders

Binnen Nederland valt op hoe goed de bezoeken van vooral koning Willem-Alexander over het land verdeeld zijn. In elke provincie komt de koning of het koninklijk paar wel een aantal keer op bezoek. Hoe wordt bepaald waar de Oranjes op bezoek gaan?

Werkt de kaart niet goed? Open in een nieuw tabblad.

Van Ditzhuyzen: "Ze krijgen ongelofelijk veel aanvragen. Het is natuurlijk een grote eer als de Koning of Koningin langskomt, en het levert veel op, zoals aandacht in de pers. Daarom zoeken ze heel goed uit waar ze naartoe gaan. Dat hangt ervan af of het onderwerp bij ze past, maar ook waar het is. Dat proberen ze goed te verdelen. Ze gaan graag langs bij projecten die Nederlanders onderling verbinden of aanmoedigen. Ze zullen nooit langs gaan bij iets waar alleen voor het eigenbelang van de organisator telt. Ook duidelijk politieke bijeenkomsten kunnen niet."

Al met al hebben de Oranjes geen lege agenda: gemiddeld komt er elke twee dagen wel ergens koninklijk bezoek. Daarnaast komen er ook nog regelmatig mensen bij de koning langs, zoals ambassadeurs of hoge diplomaten.

Zoek het op

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar trends, interactieve tools, graphics en kaarten. 

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore