Den Haag verstopt

Chaos in avondspits door protest boeren

16 oktober 2019 17:04 Aangepast: 16 oktober 2019 17:08
Tractoren vandaag in Den Haag. Veel boeren zijn inmiddels op de terugweg. Beeld © ANP

De avondspits in grote delen van het land pakt zwaar uit. Dat komt voornamelijk door protesterende boeren, van wie een aantal alweer op de terugweg is vanuit Den Haag.

Het dagprogramma van de protesterende boeren op het Malieveld en de Koekamp in Den Haag is vrijwel afgelopen. Tractoren die op het Malieveld geparkeerd waren, zetten koers naar huis.

Vertrek duurt uren

Een deel van de tractoren rijdt de A12 op richting Prins Clausplein. Een ander deel gaat vanaf het Malieveld naar de Rijksweg 44 richting Wassenaar en Leiden. Ook tractoren die op het laatste stuk van de snelweg A12 geparkeerd waren, worden gestart voor de terugreis. Omdat er zoveel tractoren naar Den Haag zijn afgereisd, neemt hun vertrek naar verwachting enkele uren in beslag.

Den Haag zit een groot deel van de dag al verstopt door de demonstratie, die zich allang niet meer beperkt tot het gebied dat daarvoor door de gemeente is aangewezen. Het Haagse ov-bedrijf HTM laat weten dat het centrum voor bus- en tramverkeer totaal onbereikbaar is geworden.

"In het hele land kan vertraging ontstaan door boeren die op de snelweg rijden", zei Rijkswaterstaat halverwege de middag. De hinder kan de hele avond aanhouden. Weggebruikers krijgen het advies vooraf de verkeersinformatie te checken en eventuele omleidingsroutes te volgen die op de borden boven de weg worden aangegeven.

'Let op je veiligheid'

De Haagse burgemeester Johan Remkes waarschuwt mensen in de stad voor de grote voertuigen die in het centrum zijn vanwege het boerenprotest. "Alle mensen die de komende uren na hun werk, of na bezoek aan het winkelgebied, terugkeren naar huis worden opgeroepen extra oplettend te zijn in verband met zwaar gemotoriseerd verkeer in de binnenstad." Boeren maant hij 'de veiligheid van het publiek in het oog te houden'.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Teruglezen: boeren demonstreren op Malieveld in Den Haag, vier aanhoudingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore